De koffer met inhoud van modekoning Dick Holthaus.
Volledig scherm
De koffer met inhoud van modekoning Dick Holthaus. © Lars Smook

Herinneringen aan Dick Holthaus in Hotel Nationaal

HENGELO - Het was een bijzondere collectie, die gemeente-archivaris Niels Bakker in maart van dit jaar onder zijn hoede kreeg: een grote koffer vol persoonlijke herinneringen van de in juni 2015 op 86-jarige leeftijd overleden couturier Dick Holthaus. Met mode- en privéfoto's, krantenknipsels, plakboeken, originele modeschetsen.

Dát zouden de Hengeloërs eens moeten zien, vond Bakker meteen. Hij had ook al een plek voor ogen: lunchroom Hotel Nationaal, het geboortehuis van de couturier. Binnenkort gaat zijn wens in vervulling, in de vorm van een expositie van een selectie van de kofferinhoud. Het is een van de activiteiten van Museum Hengelo en de Stichting Erfgoed Hengelo in het kader van de Maand van de Wederopbouw.

Paul Huf

Want de jaren waarin Holthaus nationale faam verwierf als modekoning lopen parallel aan die wederopbouwperiode. Rieky Nijland van de horecazaak aan het Burg. Jansenplein stelde graag ruimte beschikbaar voor  het materiaal, waaronder foto's van de beroemde fotograaf Paul Huf. Er zullen bovendien enkele originele kledingstukken te zien zijn, van de hand van Dick Holthaus.

Uitsmijter

Holthaus kwam later nog regelmatig langs bij Hotel Nationaal. Hij bestelde dan altijd een broodje kroket of een uitsmijter ham-kaas. Er is tijdens de expositie dan ook een speciaal Dick Holthaus-menu met keuze uit die twee gerechten.

Gaudin

De expositie wordt op zaterdag 2 september geopend door Holthaus' toenmalige levenspartner Jean Paul Gaudin, die ook de koffer naar Hengelo stuurde. Hij komt speciaal hiervoor uit Spanje over. Ook de jonge, uit Hengelo afkomstige mode-ontwerper Hellen van Rees, die onder meer faam verwierf met een creatie voor Lady Gaga, is erbij.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.