Gerdy Kamphuis, Marjo Wolbert en Diane Wevers bij de Wonderfoon.
Volledig scherm
Gerdy Kamphuis, Marjo Wolbert en Diane Wevers bij de Wonderfoon. © Kim Jansen

‘Het Dorp’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’ voor dementerenden in Hengelo

HENGELO - Het Dorp van Wim Sonneveld en Het kleine café aan de haven van Pierre Kartner: oude hits komen uit de Wonderfoon. De ouderwetse draaischijftelefoon haalt herinneringen op bij dementerenden en is vanaf nu te leen in de bieb. 

1. De Wonderfoon is een donatie?

„Dat klopt”, vertelt Gerdy Kamphuis van bibliotheek Hengelo. „Twee oud-medewerkers, Diane Wevers en Marjo Wolbert, hebben voor deze telefoon gezorgd. Wanneer er iemand weggaat zamelen we als collega’s altijd wat geld in voor het afscheid. Die gift hebben ze beschikbaar gesteld voor de dementheek.”

2. Waarom is de dementheek zo belangrijk?

Marjo Wolbert: „We hebben allebei in onze privésituatie met dementie te maken. Daarom hebben we bij ons vertrek duidelijk gezegd dat het geld naar de dementheek moest gaan. In mijn familie komt het heel veel voor, ik ben bang dat het ook mijn voorland is.” Kamphuis liep vervolgens tegen de Wondertelefoon aan en vond het iets voor in de dementheek, waar zij zich over ontfermd. 

3. Wat doet zo’n telefoon met dementerenden?

Diane Wevers: „Een vriend van mij zit al een jaar of drie in Het Borsthuis (een verzorgingstehuis, red.). Daar hebben ze ook zo’n telefoon. Een gesprek voeren met hem kan bijna niet meer, maar samen zingen gaat wel. Het is een muzikale man, hij leeft helemaal op bij die telefoon. Herinneringen aan de jeugd gaan weer leven.”

4. Hoe werkt het precies?

Kamphuis: „Onder elk cijfer staat een lied geprogrammeerd van vroeger. We hadden de keuze uit veertig nummers. We kozen onder andere ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Het Dorp’. Als je een nummer op de telefoon draait, krijg je vanzelf een lied te horen.”

5. Is één telefoon eigenlijk wel genoeg? 

Kamphuis: „De telefoon is vanaf nu gewoon te leen als de dementheek open is, op donderdagochtend en dinsdagmiddag en -avond. Leden van de bieb kunnen hem gratis lenen en vier weken houden. Als er veel vraag is komt er een tweede toestel.” Wevers: „We hopen dat veel mantelzorgers hem ophalen, zodat ze weer gespreksstof hebben.”

De nieuwe wonderfoon in de Hengelose bibliotheek
Volledig scherm
De nieuwe wonderfoon in de Hengelose bibliotheek © Kim Jansen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.