Volledig scherm
PREMIUM
Mensen maken een keten op het marktplein om te symboliseren hoe groot het nieuwe gebouw De Hijschkamer wordt. © Robin Hilberink

Het lukt Hengelo maar niet om een invulling te vinden voor de lege Markt

beschouwingHengelo moet weer een pas op de plaats maken. Waar Enschede en Almelo het centrum vol op de schop nemen, lukt het de tweede stad van Twente maar niet om een invulling te vinden voor een lege Markt.

Het begon met een ontwerpwedstrijd in november 2017. Opgezet door de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), Bureau Hengelo en Stichting Vastgoed Hengelo (SVH). Door ondernemers en pr-mensen dus. Met de zegen van het gemeentebestuur, dat zich er verder niet mee bemoeide.

Ontwerp indienen

Drie architectenbureau’s mochten een ontwerp indienen, waar het Hengelose volk vervolgens over ging stemmen. Waarom juist die drie, is nooit duidelijk geworden. IAA uit Enschede kwam met een botanische, hangende tuin. Mecanoo uit Delft met twee luifels. Maar West8 uit Rotterdam won met 2800 stemmen met het plan om een replica van het Hijschgebouw, een eerder gesloopte Stork-hal, op de Markt te bouwen, met daarnaast een halfopen markthal.

Er waren loftuitingen, maar er was ook veel kritiek op het plan. Vraagtekens waren er ook. Over de financiële haalbaarheid bijvoorbeeld. De 3 miljoen euro die de gemeente beschikbaar had, kon nooit voldoende zijn voor zo’n ambitieus plan. Een financiële onderbouwing ontbrak ook.

Kwartiermeester

Toch ging de gemeente er voortvarend mee aan de gang. Er werd een kwartiermeester (Gerard Cornelisse) aangesteld die op zoek ging naar een ‘duurzame’ invulling van wat werd omgedoopt tot Hijschkamer en markthal. Zijn conclusie: volop kansen en binnen anderhalf jaar te realiseren. Een voorwaarde: de Hengeloërs moesten de Hijschkamer dan wel massaal omarmen.

Poll

Hijschkamer op Marktplein Hengelo gaat toch niet door: te duur

  • Zonde, dit zou een mooie impuls voor de binnenstad zijn geweest (16%)
  • Wat een opluchting, als er nu maar snel een nieuw plan komt (30%)
  • Raar, de kosten bespreek je toch direct bij zo’n plan? (54%)
1710 stemmen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.