Volledig scherm
© West 8

‘Hijschkamer’ moet binnenstad Hengelo een boost geven

HENGELO - De Hijschkamer als culturele markthal voor Hengelo en omgeving moet de binnenstad een oppepper geven.

Kwartiermaker Gerard Cornelisse heeft dinsdagavond zijn eindversie over de invulling van het marktplein in Hengelo gepresenteerd. De Hijschkamer omvat niet alleen een kleinere replica van het Hijschgebouw, zoals die ooit in gebruik was bij Stork, maar ook een overdekte markthal. 

Digitaal museum

In de visie van Cornelisse biedt het heringerichte marktplein straks plek aan een overdekte markt, een proeflokaal/restaurant, een mediahuis, een kraamkamer voor beginnende ondernemers, een higthech-werkplaats, een digitaal museum en een bewegende beeldentuin.

De Hijschkamer lijkt qua architectuur sterk op het karakteristieke Hijschgebouw uit 1902, dat eerder werd gesloopt. Het hoofdgebouw wordt acht meter hoog, de overdekte markthal veertien meter hoog. De Hijschkamer wordt 45 meter diep. Het hoofdgebouw bestaat uit drie bouwlagen; kelder, begane grond, eerste verdieping. Het dak van de markthal is voorzien van zonnepanelen (700 vierkante meter) die zorgen voor 5500 kilowatt groene stroom per uur. „Pure Energie wordt partner en sponsort de helft van de panelen”, stelt Cornelisse.

Tekst gaat verder onder de illustratie.

Volledig scherm
© West 8

Creatieve industrie

De kelder van het hoofdgebouw fungeert als parkeergarage voor fietsen. De horecaruimte op de begane grond komt in handen van de exploitanten van grand café Stravinsky. De begane grond biedt ruimte aan een broedplaats voor E-cultuur en creatieve industrie. De eerste verdieping wordt met de Stadswerkplaats ‘het kloppend hart van Hengelo.’ 

Zoals Cornelisse aangeeft: „Dit kan het mediacentrum van de stad worden, middenin de samenleving en bovenop het nieuws. Er zijn al gesprekken gevoerd met Radio Hengelo TV. Wat zou het mooi zijn als ook de redactie van De Twentsche Courant Tubantia er haar onderkomen krijgt.” 

Verder komt er ruimte voor kleine winkeltjes voor creatieve ondernemers ‘die de hobby- en zolderkamer zijn ontgroeid, maar die nog niet toe zijn aan een eigen winkelpand in de stad.’  

Poll

Wat vindt u van de gepresenteerde plannen?

  • Fantastisch! Dit heeft Hengelo nodig (33%)
  • Eerst zien, dan geloven (22%)
  • Wat een geldverspilling (46%)
1992 stemmen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.