Honden gezegend bij kerkmis in Beckum

VideoBECKUM - In de Heilige Blasiuskerk in Beckum is zondag de jaarlijkse Sint Hubertusviering gehouden. De dienst, opgedragen aan de patroonheilige van de jacht, zorgt ervoor dat veel jagers en andere hondenbezitters met hun viervoeters naar de kerk komen.

Het zorgt voor bijzondere beelden en al even bijzondere geluiden in de katholieke kerk in het hartje van Beckum. Terwijl voorganger Fons Peters in het Twents het levensverhaal van Sint Hubertus vertelt - ‘den ruwen bolster blik nen klèèn hart te hebb'n’ - klinkt er af en toe een blaf door de ruimte.

Ongeduldige honden

Het geduld van de honden wordt gaandeweg ook steeds sterker op de proef gesteld: vijf kwartier stilliggen valt voor de gemiddelde jachthond ook niet mee. Zeker niet op de momenten waarop de hoorns van blazersgezelschap Les Trompes des Quatre-Vents door de kerk schallen. 

Maar als de mis eenmaal is afgelopen, blijkt zoals ieder jaar dat de honden niet voor niets zijn meegekomen: op de parkeerplaats voor Boenders worden ze door Fons Peters gezegend. En vervolgens kunnen de jagers - en alle anderen die daar trek in hebben - aan het traditionele glaasje Jägermeister.

Volledig scherm
De Hubertusviering: een keer per jaar mogen honden de dienst bijwonen in de Heilige Blasiuskerk in Beckum. © Reinier van Willigen
Volledig scherm
Na de jaarlijkse Hubertusviering in Beckum werden de honden gezegend door Diaken Fons Peters. © Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.