Volledig scherm
Annemarie Bodewes is 100 jaren. Ogen en oren worden minder, maar met haar verstand is niets mis. © Reinier van Willigen

Honderdjarige Annemarie Bodewes uit Hengelo drinkt iedere avond glaasje port

HENGELO - Elke avond een glaasje port doet wonderen. Annemarie Bodewes, donderdag 100 jaar geworden, koestert de kwaliteit van haar leven.

Tot voor vijf jaar woonde ze nog zelfstandig. Na een tip van een vriendin kreeg ze een fraai appartement toegewezen in woonzorgcentrum Bellinckborg aan de Sloetsweg. „Ik word hier heel goed verzorgd”, zegt ze. Ogen en oren worden iets minder, maar met haar verstand is niets mis. „Daar ben ik blij om. Want als ik dement zou worden of de hele dag voorovergebogen in mijn stoel zit, heb ik geen kwaliteit van leven meer. Dat weet de dokter ook.”

Zenuwachtig

Hoe word je honderd jaar, die vraag is haar menigmaal gesteld. „Niet te veel aan denken, aan mijn leeftijd, daar word ik alleen maar zenuwachtig van.” Gerookt heeft ze nooit. „Wel geprobeerd, zoals iedereen.” Elke avond een glaasje port doet kennelijk ook wonderen. „Zet u dat allemaal in de krant? Dan krijg ik de hele week telefoontjes.”

Kriskras

Haar leven speelde zich af in geboortestad Groningen, Zwolle, Beek in Zuid-Limburg, Den Haag en al vele jaren in Hengelo. Het werk van haar echtgenoot Harry Bodewes, die twintig jaar geleden overleed, bracht het gezin met drie zonen en twee dochters kriskras door het land. 

Telefooncentrale

Harry Bodewes werkte als chef personeelszaken, archivaris en bibliothecaris in diverse bedrijven.  Hij deed ook veel vrijwilligerswerk. Annemarie Bodewes werkte bij de telefooncentrale in Zwolle. „Toen de telefonie net bestond. Mensen die belden met het speciale nummer 008 moest ik doorverbinden en later werd dat nummer gebruikt als iemand een telefoonnummer van een ander nodig had.” Zoon Jan is haar mantelzorger, een dochter regelt financiële zaken. Het grote feest wordt gevierd bij De Houtmaat.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.