Een artist impression van hoe de horecawand eruit zou kunnen zien.
Volledig scherm
Een artist impression van hoe de horecawand eruit zou kunnen zien. © AM RED

Horecaplein in Hengelo stap dichterbij

pollHENGELO - De gemeente Hengelo koopt de leegstaande panden aan het Burgemeester Jansenplein 11 tot en met 17. Daarmee worden de plannen voor het maken van een ‘horecawand’ aan het nieuwe evenementenplein bij het stadskantoor weer actueel.

De gemeente koopt de panden waar voorheen onder meer de speelgoedzaak van Mickey van Wezel was gevestigd aan voor 750.000 euro. Het gaat om leegstaande winkelruimtes, maar ook om de bovenwoningen. De koopakte is inmiddels gepasseerd bij de notaris, met een handtekening van burgemeester Sander Schelberg. De gemeenteraad is eerder in een besloten vergadering ingelicht door wethouder Gerard Gerrits. 

Krediet

De raad is inmiddels akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van een krediet voor genoemd bedrag. Uiterlijk 15 augustus moet de juridische levering hebben plaatsgevonden, maar het college hoopt dat dat volgende week vrijdag al gebeurt. Formeel zijn de panden aangekocht van het bedrijf Ictidus van Cas Ebenau. Wethouder Gerrits wil op dit moment geen enkele toelichting geven. „De gemeenteraad heeft zichzelf om strategische redenen geheimhouding opgelegd, dan kan ik er moeilijk zelf iets over gaan zeggen.”

De aankoop ligt gevoelig. Nog niet zo lang geleden werd er gesproken over sloop van de bewuste panden om ter plekke een zogenoemde 'horecawand’ te maken als aanvulling op het nieuwe evenementenplein dat ontstaat bij het dit najaar op te leveren stadskantoor.  Projectontwikkelaar AMvast zou het project Lange Wemen ontwikkelen, maar onderhandelingen daarover lagen een flinke tijd stil. Volgens wethouder Bas van Wakeren zal de gemeente na de sloop van de panden de grond doorverkopen aan AM. Een prijs wil hij niet noemen, maar de gemeente zal er volgens hem financieel niet beter van worden.

Tekst gaat verder onder de poll. 

Poll

Horecaplein in Hengelo stap dichterbij

  • Wat een onzin! Er is genoeg horeca in Hengelo (21%)
  • Gelukkig! Horeca maakt Hengelo tenminste gezellig (62%)
  • Kunnen ze het geld niet beter in de winkels steken? (17%)
806 stemmen

Linksom of rechtsom

Niet voor niets zei de voorganger van wethouder Gerrits, Marcel Elferink, in december 2017 in deze krant: „Het Burgemeester Jansenplein wordt straks het plein voor onze evenementen. Dat het er gaat komen, linksom of rechtsom, is wel zeker.”

De horecaondernemers zijn bepaald niet blij met zo’n uitbreiding. Voorzitter Berto Mulder van Koninklijke Nederland afdeling Hengelo reageerde woensdag: „Ik val van de ene verbazing in de andere met dit college. Het realiseren van een horecawand is je reinste overkill!”

Het college repte over een horecaplein en een uitbreiding bruto 900 vierkante meter ‘kwalitatief goede dag- en avondhoreca, gericht op een langer verblijf en ondersteuning aan overige functies in de binnenstad’. De planvorming is definitief, aldus het college van B en W in de Horecavisie. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.