Volledig scherm
© Lars Smook

Horecazaken in Hengelo muisstil voor Chantal (27): ‘Heel indrukwekkend’

HENGELO - In horecazaken in Hengelo werd zondag om 20.00 uur een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de om het leven gebrachte Chantal de Vries (27). In Grandcafé De Twee Wezen, waar Chantal werkte, was het muisstil.

Op grote schermen in het grandcafé  wordt de minuut stilte aangekondigd. Vanaf 18.00 uur werden bezoekers op deze manier op de hoogte gesteld. Verder wordt er niets aangekondigd, vertelt manager Jorg Bonnamy. „Wat moet je er nog over zeggen. Het is sinds die eerste kerstdag bijna iedere dag in het nieuws geweest. Mensen die er vragen over hadden konden die aan het personeel stellen.”

Traantje wegpinken

Sommige personeelsleden pinken al langer deze avond af en toe een traantje weg. Om 19.55 uur draait Bonnamy de muziek uit. De mensen kijken als vanzelfsprekend op hun horloge. Het geroezemoes wordt direct minder. Om 19.58 uur wordt het al muisstil in het café, waardoor er niet één, maar drie minuten aan Chantal wordt gedacht. Om 20.01 springt de muziek weer aan en komen gesprekken langzaam weer op gang. „Het was heel indrukwekkend en écht stil”, aldus Bonnamy.

‘Overal was het stil’

Ook in Stravinsky werd een minuut stilte gehouden, vertelt bedrijfsleider Sjoerd Brok. Om kwart voor acht maakte zijn personeel een ronde langs de tafels om iedereen op de hoogte te stellen. „Niemand deed moeilijk, overal werd het om acht uur stil.”

Stravinsky vond het vanzelfsprekend om mee te doen. „Het is belangrijk om een signaal af te geven. Dit gaat niet alleen om horeca-medewerkers, maar om heel Hengelo. Het was een kwestie van op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. Dit had iedereen kunnen overkomen.” Het personeel nam plaats achter de bar en je kon een speld horen vallen in het café.

Leeft enorm

„Deze noodlottige gebeurtenis leeft enorm in Hengelo”, zegt George ten Brummelhuis, eigenaar van eetcafé De Appel. „Na zo'n middag als kerstmiddag ging mijn personeel ook rond 01.45 uur weg. Zij liep op ongeveer hetzelfde moment naar haar auto. Deze minuut stilte is het minste dat we kunnen doen. Het is een moment om aandacht te vragen over hoe we met elkaar omgaan.”

Er werd zondagavond ook een stille tocht gehouden door de Hengelose binnenstad. Daar spraken ook de vader en moeder van Chantal:

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.