Huiskamerfestival in centrum Oldenzaal smaakt naar meer

videoOLDENZAAL - Dertien huiskamers en een enkele schuur waren zondag in het centrum van Oldenzaal voor even het podium voor diverse lokale talenten. Bands, singer/songwriters en jonge circusartiesten toonden hun kunnen aan vele nieuwsgierige belangstellenden. Hun beloning was veelal een daverend applaus.

Er moest geïmproviseerd worden in de kleine ruimtes. Maar de akoestiek  was in de regel prima.  De mini-concerten en -acts waren gratis toegankelijk. Huiseigenaren die ruimtes beschikbaar stelden toonden zich ware gastheren en - vrouwen en schonken koffie of thee. Als er iets duidelijk is geworden na deze eerste editie van het huiskamerfestival ‘Talent in Huis’, dan is het wel dat dit initiatief een vervolg verdient.

Breder publiek

Veel artiesten zijn toe aan een breder publiek. Initiatiefnemer en projectleider Daniella van der Stelt voelde dat goed aan. „Mensen die ergens moeten beginnen, hebben een mooi opstapje via ons festival. Oldenzaal is niet zo groot, maar er zijn wel heel veel mensen die muziek maken. Of die prachtige trucs doen binnen het circus. Dat wilden we laten zien. We dachten van tevoren, als we tien podia hebben voor de eerste keer, is dat al mooi. Het werden er veertien.”

Cultuurmakelaar Quinta Clason gaf tevoren al aan: „Dit wordt een feestje. Het huiskamerfestival is een mooi concept.”

‘Heel leuk wat ze doen!’

Wie: Jeugdcircus Tubantino
Waar: Kloosterstraat 132

Volledig scherm
Jeugdcircus Tubantino. © Tubantia

Esther Siers, penningmeester Tubantino: „We hebben hier in deze schuur meer ruimte dan normaal voor onze paaldansact die we vandaag doen, naast een wieleract en jongleren. Wij treden al veel meer op, in De Kolk en elders, ook in Assen. Het circus is een aparte familie, hoor. Geweldig leuk dat dit kan.”

Bezoeker Annie Engbers: „De dochter van mijn vriendin doet hier mee. Ik heb beloofd dat ik zou kijken en dan doe ik dat ook. Ik heb ze al een paar keer zien optreden. Heel leuk wat ze doen. Ik zou dat niet durven hoor.”

Gastvrouw Lillian Valk: „Ik train deze kinderen bij Tubantino. Ik geef ze les. Ik heb deze ruimte vrij, dus ik dacht, ik doe mee aan het festival. Super dat dit wordt georganiseerd. Het is vrijblijvend voor het publiek om wel of niet te komen kijken. Ik vind het heel spannend.”

‘Heel fijn om in kleine huiskamer te mogen spelen’

Wie: Singer/songwriter Renee Schepers
Waar: Molenstraat 24

Volledig scherm
Singer/songwriter Renee Schepers. © Tubantia

Artieste Renee Scheepers: „Heel fijn om in een kleine huiskamer te mogen spelen. Dan heb je pas echt contact met je publiek. Dicht bij de mensen, mensen raken, dat wil ik met mijn liedjes bereiken. Ik zing in het Nederlands en in het Engels. Voor de helft van mijn repertoire covers, de andere helft is eigen werk. „

Bezoeker Marriët Beerlage (moeder van Renee): „Renee is van kindsaf aan geïnspireerd door muziek. Na het overlijden van haar vader, die oprichter van het Kruimeltheater was en later directeur van De Bond, heeft ze de muziek nog meer opgepakt. Haar vader was ook muzikaal. Renee treedt in zijn voetsporen. Leuk om te luisteren op deze manier. Ik ben hier voor de support.”

Gastheer Johnny Loohuis: „Een prachtig initiatief. Ik wil talent graag ruimte bieden. Het gaat ook om de gezelligheid en die vind je vandaag hier terug. Er kan mij niet genoeg podium zijn voor talent. Ik zei gelijk; ik doe mee, samen met mijn vrouw Mirjam.”

‘In een huiskamer sta je heel dicht bij je publiek’

Wie: Singer/songwriter Gerry and Port
Waar: Tijgaardenstraat 4

Volledig scherm
© Tubantia

Artiest John Kluitmans: „Alles dat met optreden te maken heeft vind ik leuk. In een huiskamer sta je heel dicht bij je publiek. Wij hebben al wel meer optredens gedaan; in Metropool in Hengelo, in het Vestzakteheater in Enschede. Maar we zijn nog niet zo bekend. Alle optredens helpen om ons bekender te maken. Wij zijn nu semi-profs. Ik ben ook muziekdocent en ik speel in nog enkele bandjes.”

Bezoeker Hans Fransen: „Mijn vrouw Fien en ik houden van sfeer, gezelligheid en muziek. We gaan vaak naar het Valerius Ensemble. Maar het optreden vandaag hier is ook echt leuk. Vrolijkheid. Ik krijg een vakantiegevoel.”

Gastvrouw Renate Hoge Venterink: „Een mooie, laagdrempelige manier om de cultuur in Oldenzaal, dat cultuurminded, een stapje hoger te brengen en mensen de gelegenheid te geven om van de optredens te genieten.”

Volledig scherm
Renee Schepers treedt op in ene volle huiskamer.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.