Huuuúúúúú! Hoe werkt dat mysterieuze alarm in Twente?

Joost zoekt het uit/videoAl jaren ligt het luchtalarm onder vuur, maar ook dit jaar loeien de sirenes weer elke maand door Twente. Hoe werkt dat mysterieuze alarm eigenlijk precies? Hoe één man heel Twente laat loeien. „Iets wat je zelden doet, doe je zelden goed.”

Een vergeten feitje: de landelijke luchtalarmtest werd één keer in de historie volledig uitgesteld. Dat was - jawel - naar aanleiding van de vuurwerkramp van Enschede in 2000. De sirene klonk in die tijd eens per jaar op de eerste woensdag van juni, maar bleef toen landelijk stil uit respect voor de slachtoffers van de vuurwerkramp en om verdere paniek te voorkomen.

Quote

Je kunt zeggen: waarom automati­seer je het niet? Maar wat als er op maandag om precies twaalf uur al een brand gaande is ergens in Twente?

Loes Hilbrink

Tegenwoordig loeien de sirenes weer maandelijks luid en duidelijk door heel Twente. Hoe het precies werkt? Wie hem aanzet? Waar het geluid vandaan komt? Ik heb werkelijk geen idee. Gek genoeg komt het luchtalarm voor mij vaak als een verrassing, ondanks de wiskundige wetmatigheid ervan. Noem het zo’n typisch oh-ja-is-het-alweer-zover-momentje. Zelfs komende maandag, vrees ik.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.