Volledig scherm
Van rechts naar links: Fons de Zeeuw (Oost NL), Freerk Faber (WTC Twente), Bernold Kemperink (Oost NL), EZ wethouder Gerrits (Hengelo), Henk van den Graven (Hengelo), twee eigenaren Noord-Kaap Water en Marie-José Nassette (WTC Twente). © Oost NL

In korte tijd vijf Zuid-Afrikaanse bedrijfjes naar Twente

HENGELO - Er zijn het laatste half jaar vijf Zuid-Afrikaanse bedrijfjes naar Twente gekomen. Ze hebben zich allen gevestigd in het World Trade Center in Hengelo. 

De gevestigde Zuid-Afrikaanse MKB-bedrijven en start-ups zijn actief in diverse hightech sectoren: robotica, virtual reality, kunstmatige intelligentie, sensoren voor logistieke systemen, watertechnologie en het slim ontwikkelen met hoogwaardige materialen. Vanuit Twente willen ze expanderen in Europa. Twente wordt gezien als goede vestigingsplek vanwege de UT, Kennispark Twente, Expad Center East Netherlands, de internationale school in Enschede en het WTC Twente.

Opnieuw werven in Zuid-Afrika

De komst van de bedrijfjes uit Zuid-Afrika is te danken aan het ‘Soft Landing-programma’ van Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij voor Overijssel en Gelderland. Oost NL helpt de Zuid-Afrikaanse ondernemers op weg in Nederland. 

Doelstelling van de Zuid-Afrikaanse ondernemingen is volgens Bernold Kemperink van Oost NL om in de komende jaren door te groeien naar 40 arbeidsplaatsen in Hengelo. Dat zou tot in totaal 100 nieuwe banen leiden bij toeleveranciers in de regio. Deze maand gaat Oost NL opnieuw naar Zuid-Afrika om bedrijven te werven.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.