Jan Bron ziet Hart van Zuid langzaam maar zeker verrijzen
ReportageHENGELO - Wethouder Jan Bron beseft dat de ontwikkelingen in Hart van Zuid voor sommigen niet snel genoeg aan. "In de crisistijd zijn er vertragingen opgetreden, maar vorig jaar hebben we Hart van Zuid weer stevig opgepakt."
Hart van Zuid is gelegen tussen het Centraal Station en het Twentekanaal en beslaat grofweg een gebied van vijftig hectare. Voorheen was het een desolaat gebied met verpauperde en leegstaande fabrieken. Veel is gesloopt.
De gemeente is vijftien jaar onderweg om het zuidelijke stadsdeel weer toonbaar en leefbaar te maken. Landelijk geldt Hart van Zuid als één van de grootste binnenstedelijke gebieden die opnieuw opgebouwd moet worden. Daarvoor is dertig jaar uitgetrokken.
PvdA-wethouder Jan Bron kreeg het vanaf 2008 als opvolger van partijgenoot Hans Kok voor elkaar liefst 65 miljoen euro van het Rijk, de provincie Overijssel en de Regio Twente bij elkaar te harken. Het leeuwendeel gaat of ging op aan de aanleg van de Laan Hart van Zuid, de opbouw van het World Trade Centrum (WTC) in de voormalige Hofstede MTS en de verplaatsing van Stork Thermeq. Het te investeren bedrag kan nog oplopen tot 84 miljoen euro.
WTC
Fietsend door het plangebied laat Jan Bron zien hoe en waar de gelden worden besteed. Bron weet nog goed hoe zijn voorganger Hans Kok werd uitgelachen toen die alleen nog maar riep dat er in Hengelo een WTC moest komen. "Maar het WTC kwam er! En kijk nu eens, hoe actief we hier bezig zijn."
Hengelo heeft één van de tien WTC-vestigingen in het land. Binnen zo'n centrum is alles gericht op bevordering van de internationale handel. Zo'n 170 bedrijven uit Twente en Oost-Nederland zijn binnen het World Trade Center verenigd in een bussinessclub.
"Er zijn regelmatig handelsmissies naar het buitenland, onlangs nog naar Stuttgart van een Twents bedrijvencluster gericht op de productie van medische apparatuur", zegt Bron. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: banen voor Twentenaren creëren. Het WTC is daarbij het bekende vliegwiel. Bedrijven versterken elkaar en leggen internationale handelscontacten.
Maar het WTC kwam er! En kijk nu eens, hoe actief we hier bezig zijn
In de voormalige Hofstede MTS wordt hard gewerkt aan het inrichten van units, die internationaal georiënteerde bedrijven kunnen huren. Per 1 juni nemen ondernemingen als Crolox, gericht op apothekers-software, en Mobility 4 Zero, gericht op medische software in het algemeen, hun intrek in het gebouw. "We staan nog maar aan het begin van wat het WTC moet worden. Alles hier straalt straks internationale handel uit."
Vereeniging
Het naastgelegen Vereenigingsgebouw ligt binnen het 'WTC-businessdistrict', zoals de wethouder dat noemt, en is voor het symbolische bedrag van een euro aangekocht door ondernemer Bernard ten Doeschot. "Hij maakt daar een hotel van en een conferentie- en vergadercentrum en een restaurant. Aan de achterkant komen twaalf units voor logies."
De onderhandelingen verliepen goed en soms ook pittig, vertelt de wethouder. "Hij vroeg: 'wat mag ik daar doen?' En wij wilden van hem weten: 'wat ga je daar doen?' Nu kunnen we van schetsontwerp naar ontwerp gaan. Als het allemaal klaar is, is het WTC de slagroom en het Vereenigingsgebouw de kers op de taart."
En zo zijn er dagelijks ontwikkelingen gaande in Hart van Zuid. "Hier is elke dag dynamiek, zijn er veel mensen voor Hart van Zuid aan het werk", zegt hij. "Maar niet alles is zichtbaar voor de buitenwereld."
Alles hier straalt straks internationale handel uit
Metamorfose
Langzaam, na vijftien jaar, is de metamorfose zichtbaar geworden. De bouw van poppodium Metropool, het nieuwe ROC, woningbouw in Langeler Erve, het nieuwe kantoor van Siemens, de verplaatsing van de fabriek van Stork naar de Kanaalzone, het zijn maar een paar voorbeelden van grote projecten die tot stand kwamen. Nog dit jaar worden in de Kanaalzone kavels vrijgegeven voor 'watergebonden bedrijvigheid'.
Jan Bron is trots op het nieuwe Hengelo, dat is wel duidelijk. "Maar je hebt een lange adem nodig om Hart van Zuid tot een mooi stadsdeel te ontwikkelen, waar wonen, werken, cultuur en onderwijs worden gecombineerd."
Het doortrekken van de Laan Hart van Zuid tot in het hart van de stad is een kwestie van tijd. Er moet nog een gasverdeelstation op grond van projetontwikkelaar EMGA worden gesloopt.
De laan zal straks stadinwaarts langs de gebouwen van Siemens lopen en eindigen op het Industrieplein, waarvoor nu werkzaamheden aan de gang zijn. De nieuwe Boekeloseburg die de laan met de A35 verbindt, wordt door de wethouder als een sieraad beschouwd.
Winkelcentrum
We staan even stil bij het nieuwe winkelcentrum Esrein, met woningen erboven. "Een pronkjuweel", zegt de wethouder niet zonder trots. "Al voordat de bouw klaar was, waren alle woningen verkocht. Alle winkels zijn verhuurd."
Komende jaren zijn vooral ook gericht op de bouw van meer woningen. Maar niet in het gebied Woonstad Noord, gelegen rechts van de Laan Hart van Zuid tot aan de Langelermaatweg. "Dat blijft nog zeker tien jaar bedrijfsbestemming. Past ook bij het ontwikkeltempo van Hart van Zuid. Eerst langs de nieuwe laan bouwen."
Tegenvallers waren er ook de afgelopen jaren. Zo kwam er een einde aan de langdurige samenwerking binnen het gebied met projectontwikkelaar Van Wijnen. "De chemie was eruit", zegt de wethouder. "Nu heeft ieder zijn eigen positie binnen Hart van Zuid en kunnen we sneller werken."
Ook was er, als uitvloeisel van de economische crisis, sprake van een 'te optimistische exploitatie' zoals Bron stelt. "We hebben een paar miljoen op de grond moeten afboeken. Gelukkig kon dat worden opgevangen binnen de reserve van het Grondbedrijf."
Radio Hengelo TV maakte een reportage van de fietstocht met Jan Bron en Gerard Smink van de Twentsche Courant Tubantia. Bekijk de video hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Lezersbrief
‘Maak het Huys Hengelo leefbaar’
HENGELO - Museum Hengelo en de Stichting Erfgoed Hengelo steunen de oproep van de heer Jan Kottink in Tubantia: bouw het Huys Hengelo op en breng daarmee de ziel van Hengelo terug. Sterker nog, samen met andere partijen zetten zij zich in voor het behoud en het presenteren van dit gebied. -
PREMIUM
Verliefd in Hengelo, wethouder in Borne
BORNE/HENGELO - Hij werd unaniem gekozen. Wat in de verdeelde gemeenteraad van Borne wel wat wil zeggen. Maar dat brengt voor David Vermorken ook extra druk met zich mee. Er wordt kennelijk wel wat van hem verwacht. „Ik heb hier geen politieke geschiedenis. Dat scheelt.” -
SP wil energietoeslag voor grotere groep Hengeloërs
HENGELO - Een veel grotere groep Hengeloërs zou een energietoeslag moeten krijgen van achthonderd euro, niet alleen de inwoners die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen, vindt de SP.
-
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
PREMIUM
Rijbewijs halen? Dan kun je beter in Twente of de Achterhoek afrijden, dan ergens anders in het land
ENSCHEDE/ALMELO - Wie in Twente of de Achterhoek opgaat voor het rijexamen heeft een aanzienlijk betere kans van slagen dan in de rest van Nederland. In Almelo en Enschede slaagt dit jaar 59 procent van de kandidaten, in Doetinchem 62 procent. Dat is flink boven het Nederlands gemiddelde van ruim 50 procent. -
Lezersbrief
‘Het lijkt er op dat gemeente Hengelo meldingen ongelezen weggooit’
HENGELO - Het is al een paar jaar geleden dat ik een gevaarlijke verkeerssituatie meldde aan de gemeente Hengelo. Het ging om een fietspad in Hasseler Es dat eindigde in een sloot. Ik kreeg geen enkele reactie van de gemeente.
In samenwerking met indebuurt Hengelo