Jansen & Janssen: op pad om te voorkomen dat padden worden geplet

VIDEOHENGELO - Jong en onbevangen (Kim Jansen, 24) en gepokt en gemazeld (Bert Janssen, 62) verbazen zich. In deze krant, maar ook online. Als de lente komt krijgen padden de hormonale kolder in de kop. Blind van geslachtsdrift steken ze over naar paringswater. En ze worden geplet. Vrijwilligers van Paddentrek Hengelo helpen ze. Kim trekt handschoentjes aan, Bert raakt van het padje.

Het donkert snel als we tussen vrijwilligers van de werkgroep Paddentrek staan op de F35 richting Borne. In het suikerspinemmertje van Hedi Nijmeijer (38) krioelen 25 padjes. Ze klinken als meeuwen. Kim denkt ze te horen, maar luistert naar een meerkoet. Begrijpelijk, beginneling tenslotte. Zij trekt chirurgenhandschoenen aan, als enige. Bert wil een pad overzetten en tilt er met blote handen eentje op. Door een onverwachte move ontglipt het glibberige beestje. Om van een meter steil naar beneden te smakken, op het asfalt. Bert schrikt, Kim gilt.

  1. Hoe de missie van trashpacker Tijmen uit Hengelo uitgroeit tot wereldwijde beweging
    PREMIUM
    Video

    Hoe de missie van trashpac­ker Tijmen uit Hengelo uitgroeit tot wereldwij­de beweging

    Wat begon als een spontane opruimactie in Zuidoost-Azië, is bijna een jaar later uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met meer dan tienduizend backpackers en lokale bevolking. Tijmen Sissing, de 28-jarige ‘trashpacker’ uit Hengelo, is hét gezicht in de strijd tegen zwerfafval geworden. Inmiddels is hij weer in Vietnam en op 20 juli houdt Tijmen de Global Trashpacking Day. Het doel voor 2019? Honderdduizend vuilniszakken vullen met afval. Over heel de wereld.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.