Parochianen mogen tijdens een hoorzitting hun mening laten horen over de voorgenomen sluiting van hun kerk.
Volledig scherm
Parochianen mogen tijdens een hoorzitting hun mening laten horen over de voorgenomen sluiting van hun kerk. © Carlo ter Ellen DTCT

Kerk gaat dicht maar in Beckum blijft het opvallend stil

BECKUM - Het bestuur van de Heilige Geest parochie heeft het voornemen om per 1 juli over te gaan tot sluiting van de kerk in Beckum. Donderdag 30 januari is er een hoorzitting waar de parochianen gelegenheid krijgen om hun mening daarover kenbaar te maken.

Ook de kerk in Bentelo staat op de nominatie om gesloten te worden, in 2021. Daar leidden de plannen van het parochiebestuur tot heftige reacties. Maar in Beckum bleef het opvallend stil. Van weerstand viel tot nu toe weinig te merken. „Het is geen oorlog”, beaamt vicevoorzitter Peter Helle. „Blijkbaar ziet men ook in Beckum wel het onvermijdelijke ervan in.”

Aanwezig blijven

Het is absoluut niet de bedoeling dat de katholieke kerk zich volledig uit Beckum terugtrekt, benadrukt Helle. De parochie wil ook na de sluiting van het kerkgebouw ‘op de een of andere manier’ aanwezig blijven in het dorp. Dat zou kunnen in de vorm van een parochieel steunpunt. „Daar hechten wij heel erg aan. En dat willen de mensen in Beckum ook.” Zo’n steunpunt zou bijvoorbeeld in de oude pastorie of in ’t Proggiehoes kunnen worden ondergebracht. „Maar dat moet nog helemaal ingevuld worden.”

Geen haar op ons hoofd

Het slopen van kerkgebouwen is volgens Helle niet aan de orde. ‘Er is nu geen haar op ons hoofd dat eraan denkt. Als je naar andere parochies kijkt in de omgeving waar dit speelt, is het tot nu toe vrijwel altijd gelukt dit te vermijden en dat is ook ons streven’, schrijft hij in een artikel in parochieblad Geestig. Over de toekomst van het kerkgebouw na de sluiting wil het parochiebestuur in gesprek met de dorpsgemeenschap. „Er is nog niets over beslist.”

De hoorzitting wordt gehouden in het Wapen van Beckum. Aanvang 20.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.