Volledig scherm
Kerstmiddag in Hengelo trekt elk jaar vele duizenden bezoekers naar de binnenstad.

Kerstmiddag Hengelo: ‘Als kroegen allemaal om 20.00 uur dichtgaan, krijg je ellende’

HENGELO - Moeten de kroegen in de Hengelose binnenstad op kerstavond allemaal tegelijk om 20.00 uur dicht? Horecavoorzitter Berto Mulder zou dat niet verstandig vinden. „Dan krijg je veel meer ellende.”

Burgemeester Sander Schelberg wil met de horeca in gesprek over vervroeging van de sluitingstijd na kerstmiddag. Dat antwoordde hij vorige week op vragen van raadslid Jacqueline Freriksen van BurgerBelangen.

Overlast

Aanleiding voor die vragen waren signalen van overlast tijdens de laatste kerstmiddag. „’s Nachts gingen er nog dronken lui over straat, vallend tegen etalageruiten. Het lijkt erop dat de middag geen middag meer is maar doorgaat tot diep in de nacht”, aldus Freriksen.

Volgens Schelberg is er geen sprake van ‘misstanden op grote schaal’, maar vergt kerstmiddag wel te veel van de politiecapaciteit als de diensten er in de loop van de avond opzitten. Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo, heeft wel begrip voor het standpunt van de burgemeester.

Veel te vroeg

Maar een verplichte sluitingstijd van 20.00 uur ziet hij niet zitten. „Dat is veel te vroeg. Weet je wel hoeveel mensen er op kerstmiddag in de stad zijn? Wat denk je dat er gebeurt, als die allemaal tegelijk, met veel drank op, op straat komen? Dan krijg je nog veel meer overlast.”

Afkoelen

Beter zou het volgens Mulder zijn dat de cafés vanaf 20.00 of 21.00 uur niemand meer binnenlaten en dan bijvoorbeeld om 23.00 uur sluiten. Op die manier, met een soort afkoelingsperiode, krijg je een betere spreiding van het publiek en voorkom je problemen op straat, denkt Mulder. Hij verwacht dat de horeca er wel uitkomt met de burgemeester.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.