Volledig scherm
Projectleider Sander Schilstra is al bijna negen jaar leider van dit project. © Christian van der Meij

Kijkje bij verbouwing van Hengelose stadhuis: 'Veel meer asbest dan verwacht'

HENGELO - Het Hengelose stadhuis, gebouwd in 1963, wordt met een grote verbouwing annex sanering gereed gemaakt voor de toekomst. "Na bijna 60 jaar is dat wel nodig."

"Eerst moeten we flink slopen, daarna kunnen we opbouwen", zegt Sander Schilstra, projectleider van de gemeente bij de nieuwbouw van het stadskantoor en de renovatie van het stadhuis. Waar het stadskantoor komt, is nu nog een immense bouwput met damwanden, om instorten te voorkomen. Vandaag laten we ons door Schilstra rondleiden in het stadhuis, waar hij waarschuwt voor stof en rommel. We moeten veiligheidshelmen op en laarzen aantrekken, want binnen is zo ongeveer alles gestript.

Asbest

"Er is heel veel asbest aangetroffen. In luchtkanalen, maar ook in kit tussen de wanden", vertelt Schilstra. "De asbestsanering is veel omvangrijker dan we dachten. Nu hebben we alles wel in beeld en liggen redelijk op schema. We moeten ook de procedures goed volgen. Alle asbest wordt gecontroleerd afgevoerd naar Twence, waar het wordt verwerkt."

Kleine bulldozertjes schuiven enorme brokstukken muur opzij. Zware drilboren zijn aan het werk. Heel wat tussenwanden zijn gesloopt. Plafonds liggen eruit. "Dat moet om te kunnen saneren. Er komen overal nieuwe installaties voor licht en luchtbehandeling." 

Radio Hengelo TVmaakte een reportage over de verbouwing, bekijk die hieronder:

Het stadhuis nieuwe stijl telt straks 600 werkplekken. Waar eens de garderobe was en waar de fractiekamers waren, komt straks het nieuwe bedrijfsrestaurant. De fractiekamers verhuizen naar de andere kant van het stadhuis. "Dat zijn meer algemene gebruiksruimten. Niet meer specifiek fractiekamers", zegt Schilstra. "Maar raadsleden kunnen er wel 7 keer 24 uur gebruik van maken."

Trap

Een trap die voorheen bezoekers naar de publieksbalies op de eerste etage bracht is zo goed als gesloopt. Kostte een week werk. "Daar is destijds behoorlijk wat beton voor gebruikt. Er zijn als het ware twee trappen op elkaar gemaakt. Alles is nu bijna weg. Ook de liften gaan eruit." De publieksbalies verhuizen straks naar het stadskantoor. Daar komt ook een een ingang voor publiek.

Het nieuwe stadhuis telt straks veel vergaderkamers en een grote commissiekamer. Alles wordt op de kop gezet, maar wel met respect voor de schepping van architect Berghoef. "De architect heeft alles ontworpen, tot aan de lampen, stoelen en prullenbakken toe. Alles is afgeschermd en netjes opgeslagen."

Zomer 2019

De Burgerzaal staat in de steigers. Er zijn nog heel veel handen nodig om de klus te klaren. "In de zomer van 2019 hopen we klaar te zijn. Gespecialiseerde bedrijven zullen eerst alles nog grondig reinigen."

Tegen die tijd heeft Sander Schilstra er tien jaar opzitten als projectleider. "Een project als dit vergt veel voorbereiding." De crisis sloop er tussendoor. Een voorlopig en definitief ontwerp moesten worden gemaakt en toen dat klaar was ontstond er politieke discussie of het stadskantoor wel op die plek moest worden gebouwd. In 2016 gaf de gemeenteraad een definitief akkoord.

Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.