Volledig scherm
Veronique de Vries met alle kittens. „Het is altijd al zo geweest dat kittens sneller worden geadopteerd. Omdat ze schattiger zijn. Maar het is ook al jaren zo dat kittens het meest worden gedumpt. Het zit hier echt overvol.” Foto: Lars Smook

Kittens komen en gaan in Dierenopvangcentrum Hengelo

HENGELO - Het is druk in het dierenasiel. De telefoon staat roodgloeiend en vrijwilligers rennen van hot naar her. Het is zomer en dat betekent geen moment rust in het Dierenopvangcentrum Hengelo aan de Zilverstraat.

De keerzijde van de warme, zonnige zomermaanden is er sinds begin juni al te merken. Honden, katten, poezen, konijnen en cavia’s, maar vooral kittens worden gebracht, gevonden of ‘gedumpt’. „Kittens, daar worden we zomers ontzettend veel mee geconfronteerd. Mensen kopen een kitten, maar steriliseren of castreren het beestje niet. Als het warmer wordt, willen kittens naar buiten, en al helemaal naarmate ze ouder worden. Een kat loopt weg. Poezen worden krols en lopen ook weg, op zoek naar katers. Dan duurt het een paar weken en komen er nestjes waar niemand voor wil zorgen. Die komen hier terecht”, zegt Veronique de Vries, assistent-beheerder bij de dierenopvang.

Dierenopvangcentrum Hengelo begint in juni al voller te raken. De eerste pensionplekken worden dan aangevraagd door vakantiegangers. Al gauw volgen er telefoontjes van mensen die hun kat, hond of knaagdier in het asiel willen afstaan. Dan zijn er nog de dieren die op straat worden gevonden en binnen worden gebracht door de dierenambulance. Het is volgens De Vries elk jaar hetzelfde liedje in de vakantieperiode.

De andere keerzijde van de zomer zijn de hete dagen, wanneer de dieren er lamlendig bij liggen.

Benieuwd naar de feiten en cijfers van het asiel? Dit en meer in De Twentsche Courant Tubantia/ editie Hengelo van donderdag.

Laat een katje wennen aan een gezinsleven en word tijdelijk pleeggezin.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.