Volledig scherm
Burgemeester Sander Schelberg overhandigde de medaille aan kleinzoon Lex de Hoog van KNIL-militair Jan de Hoog. © Gerben Kuitert

KNIL-militair die werkte aan Birma-spoorweg postuum onderscheiden in Hengelo

HENGELO - In juli 1943 overleed Jan de Hoog (36) in een Japans gevangenkamp op de grens van Birma en Thailand. Donderdagmiddag werd de Brigadier der Artillerie in Hengelo postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis, een medaille voor eerherstel.

,,Mijn grootvader, die moest werken aan de beruchte Birma-spoorlijn, is aan ondervoeding overleden. Hij was ernstig verzwakt, omdat hij het eten dat hij voorgeschoteld kreeg – varkensvoer – weigerde. Bovendien is hij verschillende keren mishandeld door de Japanners, omdat hij weigerde voor hen te buigen.” Het zijn details die kleinzoon Lex de Hoog (63) uit Enschede nog maar kort kent. Onderzoek naar de militaire loopbaan en gevangenschap van zijn opa werd gedaan door KNIL-afstammeling Marco Huysdens, een militair uit Brabant die er zich voor inspant dat oorlogsveteranen de medaille krijgen waar ze recht op hebben. Desnoods postuum.

Speurwerk

Deze Marco Huysdens begon zijn onderzoek in 2016 op verzoek van Jacob de Hoog uit Hengelo, de zoon van Jan de Hoog. Maar Jacob de Hoog zou de afronding van Huysdens speurwerk en de postume toekenning van de medaille aan zijn vader zelf niet meer meemaken; hij overleed enkele maanden later op 81-jarige leeftijd. De overige familieleden hoorden pas twee maanden geleden dat hun grootvader en overgrootvader, Jan de Hoog, postuum zou worden onderscheiden. Kleinzoon Lex de Hoog: ,,Niemand van ons wist dat mijn vader kort voor zijn dood de medaille voor onze grootvader had aangevraagd.”

Naar Nederland

Weduwe Annie de Hoog, afkomstig uit Nederlands-Indië, kwam in 1957 met haar vijf kinderen naar Nederland. De familie De Hoog belandde via Rotterdam en Holten in Hengelo. ,,Mijn vader kon daar aan de slag in het magazijn bij Hazemeijer”, zegt Lex de Hoog. ,,Over grootvader werd niet veel gesproken. Het waren nare herinneringen voor mijn oma. Ze heeft in de jaren zeventig en tachtig nog wel twee keer zijn graf in Thailand bezocht.”

Burgemeester Sander Schelberg reikte de medaille donderdagmiddag uit aan Lex de Hoog en zijn familieleden. ,,Jan de Hoog krijgt nu de eer die hij verdient”, aldus Schelberg. ,,U mag trots zijn op wat hij als militair van het KNIL voor Nederland heeft gedaan.”

Volledig scherm
Onder-officier Jan de Hoog stierf in 1943 in een Japans gevangenkamp. © Gerben Kuitert

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.