Korenfestival Amusing Hengelo is genieten

VideoHENGELO - Tachtig koren brachten zaterdag sfeer en gezelligheid in de binnenstad van Hengelo. De veertiende editie van Amusing Hengelo werd opnieuw een succes. “Amusing Hengelo heeft aantrekkingskracht. Het festival brengt muziek naar de mensen toe.”

De harde wind mocht de pret niet drukken. De regen evenmin. Liefhebbers van koormuziek kwamen volop aan hun trekken vandaag. Maar ook mensen met boodschappentassen, ogenschijnlijk alleen maar in de stad om al dan niet wat gerichte aankopen te doen, bleven staan bij een podium. En ook zij genoten zichtbaar van de koren, die verspreid over de binnenstad hun muziek in allerlei genres ten gehore brachten. 

Het was ook voor de pakweg 3500 alten, tenoren, sopranen en bassen een vrolijke dag. In steegjes, op straathoeken, voor de optredens werden de stembanden nog wat opgewarmd. En alles met het grootste plezier.

Debutant

Aan het eind van het koorfestivalseizoen in Hengelo optreden, dat doen ze graag. En wie er dit keer niet bij kon zijn, is er volgend jaar misschien wel bij. Zo waren er dit keer meer dan twintig koren die als debutant in Hengelo optraden.

Deelnemers komen uit bijna elke provincie en ook uit partnerstad Emsdetten en uit het Poolse Chojnice, met supporters. Met dank aan het vele, voorbereidende werk van de stichting Vocale Promotie Hengelo. 

Spanje

Niek Kottink was destijds met Rob Peters één van de oprichters van de stichting. Tot 2012 zette hij zich in voor het festival, toen verhuisde de financieel directeur naar Spanje. Afgelopen jaren moest hij het festival door werkzaamheden tot zijn spijt aan zich voorbij laten gaan. “Ik kon het via de website nog een beetje volgen.” Maar deze zaterdag is hij weer in Hengelo. Speciaal ook voor dit evenement. “Want Amusing is toch een beetje mijn geesteskindje."

Of hij ook geniet? Dat is geen vraag. “Nou en of. Aanvankelijk hadden we destijds het plan om een kleinschalig festival in Borne op te zetten. Maar na een rondvraag kregen we al snel het idee om het grootschaliger aan te pakken. Het pakt goed uit, als ik zie hoe Amusing na 14 jaar zoveel belangstelling trekt.”

Breed gedragen

De Hengelose koren ondersteunen het festival dat elke tweede zaterdag in juni wordt gehouden volop. Het evenement wordt in de stad en ver daarbuiten breed gedragen.  Of Hengelo van zingen houdt? “Zeker weten”, zo gaf Pauline Paalman, voorzitter van de Stichting Vocale Promotie Hengelo, eerder in deze krant al aan. “Leuk hoor, zoveel reuring in de binnenstad. Ook heel goed voor de middenstand.”

Slapen

Hengeloër Rob Sarens bouwde alle podia voor het festival. Zaterdagmiddag komt hij aanrijden met zijn busje voor een laatste veiligheidsinspectie. Hij wist dat het allemaal goed zit. “Maar nu ga ik zo slapen. Dit waren dagen van topdrukte voor mij. Vanmorgen was ik om half zes op en gisteren ook al."

Burgemeester Sander Schelberg en de wethouders hielden, gestoken in gele hesjes, het ordentelijke verloop van het evenement goed in de gaten. Wethouder Bas van Wakeren droeg onder zijn arm een map met instructies mee. Zo moest hij zicht houden op de dirigent, om te weten wanneer een koor aan een laatste nummer zou beginnen. Dan kon de wethouder het volgende koor vast waarschuwen dat hun optreden aanstaande was.

Volledig scherm
Korenfestival Amusing, diverse koren in het centrum van Hengelo. © Robin Hilberink
Volledig scherm
Korenfestival Amusing, diverse koren in het centrum van Hengelo. © Robin Hilberink

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.