Volledig scherm
Zo ziet een ‘shared space’ er uit. © Okra Landschapsarchitecten

Kruising bij Hengelose terrassen moet minder racebaan en meer een plein worden

HENGELO - Aannemer Heijmans begint na de kerstvakantie met de aanpak van de kruising Wemenstraat-Enschedesestraat. De kruising moet een pleinfunctie krijgen en minder een racebaan voor fietsers worden.

Vanaf 7 januari gaat de reconstructie van het stadserf weer verder. Daarna wordt verder gewerkt richting het Burgemeester Jansenplein. Het vernieuwen van de kruising en dus het weren van racende fietsers  passen bij het doel dat de gemeente voor ogen heeft: de Enschedesestraat moet straks ‘shared space’ worden. 

Eigen verantwoordelijkheid

‘Shared space’ wordt in meerdere gemeenten in Nederland toegepast en straks ook in Hengelo. Fietsers en voetgangers worden niet meer van elkaar gescheiden door fietspaden en trottoirs, maar maken gebruik van een en dezelfde ruimte. Het systeem gaat uit van eigen verantwoordelijkheid van mensen, niet van regels en verkeersborden.

Duurder

Ondertussen is bekend geworden dat de werkzaamheden aan de Enschedesestraat duurder zijn dan gepland. B en W trekken nog eens bijna 7 ton uit voor het plan om het centrum te voorzien van nieuwe bestrating en meubilair. Er is meer geld nodig voor het riool; het wordt op verschillende locaties toch vervangen in plaats van gerenoveerd. Daarnaast wordt bij alle panden het hemelwater geloosd op nieuwe goten, die het water afvoeren naar de beken. Ook zijn de kosten van het project sterk gestegen, vooral voor rioolwerkzaamheden. De totaalkosten bedragen 3,5 miljoen euro.

Volledig scherm
© Christian van der Meij

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.