Volledig scherm
Twee van de beren die nu op het marktplein staan, komen mogelijk hoog op de Brinktoren te staan. © Frans Nikkels

Kunstenaars verbijsterd over verplaatsen beren in Hengelo

HENGELO - Kunstenaars Hans van Wezel en Marjolein Mandersloot zijn verbijsterd en geïrriteerd als zij horen dat de beren die zij maakten voor het marktplein in Hengelo mogelijk hoog op de Brinktoren komen te staan.

"Wij weten van niks", aldus de kunstenaars. Architectenbureau West8 maakte het winnende ontwerp voor het marktplein. Onderdeel daarvan is dat de beren van plek veranderen. 

Op de toren

Twee ervan komen hoog op de Brinktoren te staan, twee anderen op een plateau net daaronder en nog een beer staat onderaan de toren. Zo wordt de Brinktoren, ontdaan van de beplating waardoor het stalen skelet zichtbaar wordt, als het ware een 'berenlift.'

Verbijsterd

Het is nog maar een voorontwerp van West8. De architect werkt nu aan een definitief ontwerp. Intussen weten de kunstenaars die de beren op de markt hebben gemaakt, Marjolein Mandersloot en Hans van Wezel, nog van niks. Ze zijn verbijsterd.

Plek

„Wij weten van niks”, zegt Van Wezel mede namens Mandersloot, als hij door deze krant op de hoogte wordt gebracht van wat er mogelijk met de beren gebeurt. Hij kan het amper geloven. „Natuurlijk zijn we verbijsterd. Waarom zijn wij niet geïnformeerd, als dit echt het plan is? We hebben lang gewerkt aan dit project, op de kop van de markt. Iedereen was het er mee eens dat dat de goede plek was.”

Irritatie

Van Wezel steekt zijn irritatie hierover, al is het nog maar een voornemen dat is vastgelegd in een ontwerp waarop 2.800 mensen hebben gestemd, niet onder stoelen of banken. „Je mag toch verwachten dat wij daar iets over horen. Het lijkt ons niet zo'n goed idee om de beren te verplaatsen. Wij willen in die discussie zeker betrokken worden. Die beren kun je zo maar daar weghalen. Juist op die plekken hebben mensen ook contact met de beelden en dat is ook precies de opzet geweest. De beren staan daar mooi.”

Zwaar

Technisch zou het wel mogelijk zijn om de beren op de Brinktoren te plaatsen. Wat weegt één zo'n beer? Van Wezel: „Dat weet ik niet precies. Ze zijn van brons gemaakt en brons is heel zwaar. Nee, het lijkt mij geen goed plan, de beren op die toren. Ik wil nu verder eerst via officiële kanalen horen wat er precies gaat gebeuren.”

poll

Beren op Hengelose markt mogelijk verplaatst

  • Fijn dat die lelijke kunstwerken een beetje worden verstopt (49%)
  • Zonde, de kunstenaars hebben het speciaal voor die plek ontworpen (34%)
  • Op de nieuwe plek komen ze veel beter tot hun recht (17%)
2450 stemmen
  1. Rake klappen op bedrijventerrein Almelo waren poging tot afpersing in drugswereld

    Rake klappen op bedrijven­ter­rein Almelo waren poging tot afpersing in drugswe­reld

    ALMELO - Echt spectaculair ziet het er op beeld niet uit. Twee mannen en een vrouw komen rustig aanlopen bij een bedrijfspand aan de Virulyweg in Almelo. Ze spreken voor het pand een man aan, er wordt vervolgens veel met armen gezwaaid en gewezen. Dan krijgt de aangesproken man kort achter elkaar twee klappen. Hij blijft overeind, krijgt een vriendschappelijke handdruk en geeft een kameraadschappelijke ‘boks’ waarna de drie weer weglopen. Toch is de kijker van de videobeelden getuige van “een poging tot afpersing”, aldus officier van justitie Jansen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.