In StARTion, op de eerste etage van het Hengelose NS-stationsgebouw, begint zondag een nieuwe tentoonstelling met Duitse kunstenaars.
Volledig scherm
In StARTion, op de eerste etage van het Hengelose NS-stationsgebouw, begint zondag een nieuwe tentoonstelling met Duitse kunstenaars. © Pier van Dijk

Kunstzaal StARTion Hengelo moet de deuren sluiten

HENGELO - Kunstzaal StARTion sluit de deuren. De kunstzaal op de eerste verdieping van het NS-stationsgebouw moet uiterlijk donderdag 30 november zijn ontruimd: eigenaar NS Stations gaat de etage verhuren aan NS Reizigers. 

De 'kunstbroedplaats' heeft het exact twee jaar volgehouden in het NS-gebouw. Initiatiefnemer en organisator Pier van Dijk is geschrokken van de boodschap, maar hij is niet kwaad. "Het staat in het contract. En dat betekent einde verhaal. Je kunt dat wel verdrietig vinden, maar er is niets aan te doen. En de samenwerking met NS Stations is altijd allerplezierigst geweest."

Gratis

Beeldend kunstenaar Van Dijk kreeg het ruim twee jaar geleden bij de eigenaar voor elkaar dat de leegstaande verdieping gratis voor kunst kon worden gebruikt. Hij rekende daarbij op een jarenlang bestaan van StARTion. "Want in de eerste gesprekken werd al gezegd dat er de komende tien jaar waarschijnlijk niets met deze ruimte zou gebeuren. Toen zijn we spijkers met koppen gaan slaan."

Jaarprogramma

Van Dijk ziet zich genoodzaakt om het hele jaarprogramma 2018 te schrappen. Waaronder de jubileumtentoonstelling van de Hengelose kunstenaarsstichting Ateliers 93 en het project In Situ, waarbij Hengelose kunstenaars werken en exposeren zouden combineren. Wel gaat de ledententoonstelling Het Kunstwarenhuis door, maar dan gedurende twee in plaats van zes weken. De opening is zondagmiddag. 

Amersfoort

Inmiddels heeft Van Dijk van NS Stations het aanbod gekregen om een lege ruimte op het station in Amersfoort aan te pakken. Eenzelfde project heeft hij op het station van Steenwijk in uitvoering. Die vloeien voort uit de positieve ervaringen van de NS met het Hengelose kunstproject.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.