Licht gaat vaker uit óf wordt slimmer in Hengelo

videoHENGELO - Hengelo mag best een beetje donkerder worden. Het licht gaat op meerdere plekken uit of wordt ‘slimmer’. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal die alleen aangaat als er iemand voorbij komt.

Zaterdagavond bij de Nacht van de Nacht was het helemaal merkbaar: op verschillende plekken in de stad was het licht uit of gedimd. Van de stadhuistoren was alleen de klok nog zichtbaar, net als van de Lambertusbasiliek. De meeste lichten bij het ROC van Twente waren uitgezet. Lantaarnpalen waren gedimd. Alleen de feestverlichting in de stad bleef aan.

Kaarsjes

In het Storkpaviljoen, op het parkeerterrein van het ROC, brandden alleen kaarsjes.  Hier kwamen Hengeloërs samen die op initiatief van nachtburgemeester Tijs Jagers en de Natuur- en Milieuraad stilstaan bij de Nacht van de Nacht. Het mag wat wethouder Claudio Bruggink (duurzaamheid) best wat donkerder worden in de stad, en niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht. 

Slimme verlichting

Verlichting wordt steeds duurzamer, aldus Bruggink. Hengelo telt in totaal 21.000 armaturen (behuizingen van lampen). 2200 daarvan hebben led-verlichting.  Dit jaar komen daar nog eens 800 bij. Het licht langs de F35 is ‘slim’ en kan gedimd worden. „Bijvoorbeeld als de paddentrek plaatsvindt. Dan is het belangrijk”, aldus wethouder Bruggink.

Minder

De Nacht van de Nacht is echt iets bijzonders, aldus nachtburgemeester Tijs Jagers. De aandacht voor minder licht is nodig, zegt hij. „Nederland is een van de meest verlichte landen in Europa. Daar moet wat aan gebeuren.”

Van de Lambertusbasiliek zijn alleen de wijzers van de klok verlicht.
Volledig scherm
Van de Lambertusbasiliek zijn alleen de wijzers van de klok verlicht. © Saskia Minkman

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.