Leegstand in de Hengelose binnenstad. Volgens  Lokaal Hengelo omschrijven inwoners het centrum als ‘een spookstad’.
Volledig scherm
Leegstand in de Hengelose binnenstad. Volgens Lokaal Hengelo omschrijven inwoners het centrum als ‘een spookstad’. © Carlo ter Ellen

Lokaal Hengelo krijgt tik op de vingers van college

HENGELO - Schriftelijke vragen van Lokaal Hengelo over de binnenstad zijn bij het college van B en W in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens het college maakt de fractie zich schuldig aan het verspreiden van geruchten en ‘kretologie’.

Namens Lokaal Hengelo stelde raadslid Jeffrey Scholten vorige maand schriftelijke vragen over de binnenstad. Aanleiding daarvoor waren de sluiting van hamburgerrestaurant Triple B, ‘geruchten’ over het vertrek van kledingzaak New Yorker en de radiostilte omtrent mogelijke herhuisvesting van C&A. Deze week kwam de reactie van het college. De antwoorden zijn opvallend kribbig van toon.

Ongepast

Het college neemt het Scholten met name kwalijk dat hij in zijn brief een gerucht aanhaalt. „Dit vinden wij in dit verband ongepast, zeker ook omdat u daarbij de naam van de winkel noemt. Dit kan uitermate schadelijk zijn voor de betreffende winkel. Wij wijzen u erop dat door leden van uw partij eerder ook dergelijke geruchten zijn geuit in de gemeenteraad die nergens op gebaseerd bleken te zijn. Dit leidde destijds tot groot ongenoegen bij de genoemde winkelketen.”

Hema

Zonder namen te noemen refereert het college daarbij aan een brief van toenmalige fractievoorzitter Leo Janssen, in 2017, over ‘een sterk gerucht’ over sluiting van het filiaal van de Hema aan de Enschedesestraat. De Hema was bepaald niet blij met die vragen. Volgens een woordvoerster was het gerucht volstrekt uit de lucht gegrepen: „Dat een raadslid dit soort geruchten verspreidt is vreemd. Er is bij ons geen navraag gedaan of op feitelijkheden gecheckt.”

Spookstad

In zijn brief schrijft raadslid Scholten verder dat inwoners van Hengelo het centrum omschrijven als ‘een spookstad’. De vinnige reactie van het college: „Wij staan open voor kritiek, maar kunnen niets met dergelijke kretologie. Dit draagt ook niet bij aan het aantrekkelijker maken van onze binnenstad en het belang van Hengelo.”

Acties

Het college wijst erop dat de gemeenteraad in november 2017 het Integraal Actieplan voor een Vitale Binnenstad heeft vastgesteld, unaniem. „Daaruit blijkt dat er nog veel moet gebeuren in onze binnenstad en daar werken wij en vele partijen in de binnenstad met ons heel hard aan. Verschillende acties zijn intussen al in uitvoering genomen. Het college heeft dit niet voor niets als een van de speerpunten van het collegebeleid benoemd.” 

Wonen

In zijn brief spreekt Scholten ook zijn bezorgdheid uit over het toenemende aantal appartementen in de binnenstad, zoals de Telgenflat en de plannen voor het pand van V&D. Volgens hem verandert de binnenstad zo steeds meer in een woonwijk. Het college deelt die zorgen niet, integendeel. ‘Versterking van de woonfunctie is juist een van de acties om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Het is ook onderdeel van het plan voor een vitale binnenstad, waarmee Lokaal Hengelo zelf heeft ingestemd’, zoals het college nog even fijntjes opmerkt.

Functie

Maar de belangrijkste functie van de binnenstad is en blijft een aantrekkelijk winkel- en verblijfsklimaat, aldus het college. „Wij willen om die reden niet meewerken aan het realiseren van woonfuncties op de begane grond binnen het kernwinkel- of horecagebied.” 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.