LokaalHengelo dreigt Leo Janssen te royeren

videoHENGELO - Het bestuur van de politieke partij LokaalHengelo dreigt oprichter Leo Janssen te royeren als hij niet vrijwillig afstand doet van zijn raadszetel. Dat vertelde voorzitter William ter Beek maandagavond tijdens politiek café Hengeloos Peil. 

Via een persbericht maakte Janssen afgelopen donderdag bekend dat hij ‘na veel wikken en wegen’ had besloten tot een comeback in de politieke arena: als opvolger van fractievoorzitter Gerrit Megelink die om gezondheidsredenen stopt als raadslid. Bestuur en fractie werden naar eigen zeggen compleet overrompeld. Ze moesten het nieuws vernemen via de website van deze krant. „Wij zijn nergens in gekend”, aldus Ter Beek.

Stille diplomatie

LokaalHengelo is sinds het persbericht in rep en roer. Volgens Ter Beek heeft vertrekkend fractievoorzitter Megelink nog ‘via stille diplomatie’ geprobeerd om Janssen te bewegen af te zien van een terugkeer als raadslid. Maar die was daartoe alleen bereid als Megelink zelf dan weer de zetel zou innemen én als raadslid Patrick Rillmann uit de fractie en uit de partij zou worden gezet.

Achter fractie

„Onacceptabel”, vindt voorzitter Ter Beek. „Wij laten ons de wet niet voorschrijven door Leo Janssen. Het bestuur staat achter de fractie”, zei hij in Hengeloos Peil. Daar vertelde hij dat het bestuur Janssen maandag een brief heeft gestuurd, waarin hem wordt verzocht afstand te doen van zijn raadszetel. ‘Of anders gaan we je royeren als lid van LokaalHengelo.’ Janssen krijgt tot dinsdag 10.000 uur de tijd om te reageren.

Ledenvergadering

Janssen liet maandagavond per email weten niet inhoudelijk te willen reageren op de brief van het bestuur. ‘Ik laat het nog even op me inwerken.’ Wel wijst hij erop dat volgens de statuten de ledenvergadering zich moet uitspreken over een eventueel royement.

Volledig scherm
Het bestuur van LokaalHengelo heeft Leo Janssen een ultimatum gesteld. © Christian van der Meij

Zoals het hoort

Volgens Janssen heeft hij bij het bekendmaken van zijn terugkeer gehandeld zoals het hoort. ‘Ik heb de huidige en vertrekkende fractievoorzitter Gerrit Megelink als eerste op de hoogte gesteld. Het bestuur middels de mail aan de voorzitter geïnformeerd.’

Partijvoorzitter Ter Beek erkent dat Janssen volgens de kieswet recht heeft op de zetel van Megelink. Maar er is volgens hem geen basis meer voor samenwerking met de zittende fractie. „De relatie is kapot, ja.”

Beëdiging

Daarmee is de kans groot dat Janssen verder zal gaan als eenmansfractie. „Dat zij dan zo”, aldus Ter Beek. Burgemeester Schelberg zei in Hengeloos Peil dat als Janssen aan de eisen voldoet, hij volgende week dinsdag al beëdigd zal worden als raadslid. 

Quote

Wij laten ons de wet niet voorschrij­ven door Leo Janssen

William ter Beek, Voorzitter LokaalHengelo

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.