Beeld uit de instructievideo van Educared voor het maken van een eigen chirurgisch mondmasker.
Volledig scherm
Beeld uit de instructievideo van Educared voor het maken van een eigen chirurgisch mondmasker. © Educared

Maak in tien minuten je eigen mondmasker, met hulp van Hengeloos bedrijf

HENGELO - Zelf een mondmasker maken? Tien minuutjes. Met keukenpapier, ijzerdraad en elastiek. Meer is er niet nodig. Het Hengelose bedrijf Educared laat op een instructievideo zien hoe eenvoudig het is.

De instructie, die sinds maandagmorgen online staat, is ontwikkeld in samenwerking met Buurtzorg. „Er gaat veel aandacht naar de tekorten bij ziekenhuizen, maar ook in de wijkverpleging is het gebrek aan mondmaskers groot", zegt Marc van Harten van Educared. Het gaat daarbij om zogenoemde chirurgische mondmaskers, in een papieren en een herbruikbare stoffen variant.

Kind doet de was

Educared is een onderwijskundig bureau voor zorgorganisaties en heeft de instructie zelf ontwikkeld. Buurtzorg zorgde voor de inhoudelijke input. De instructie is te vinden op de eigen leeromgeving van het bedrijf en bestaat uit zowel een video als een schriftelijke instructie die te downloaden is. „Een kind kan de was doen", aldus van Harten. „Al is bij de stoffen variant misschien wel wat hulp nodig.”

Geen garantie tegen corona

Van Harten benadrukt dat de zelfgemaakte maskers geen garantie bieden tegen een coronabesmetting. „Daar is in ieder geval geen hard bewijs voor. Al zullen ze vast wel helpen. De maskers zijn vooral bedoeld als bescherming tegen andere infecties.” Ook met zo’n mondmasker op moeten dus gewoon de aanbevelingen van het RIVM worden opgevolgd, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.