Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Marktplein in Hengelo: liever grondig dan snel

HENGELO - Begin 2020 moet er een nieuw plan voor herinrichting van het marktplein op tafel liggen. Dat is althans het streven. Maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid, vindt het college van B en W.

Het nieuwe plan voor de Markt moet op een 'zo breed mogelijk draagvlak van de Hengelose gemeenschap' kunnen rekenen. Dat is de wens van de gemeenteraad na het debacle met het plan voor de bouw van de Hijschkamer. Het college wil nu 'op korte termijn' een proces in gang zetten dat moet leiden tot een breed gedragen plan.

'In de komende periode zullen wij met verschillende partijen in overleg treden om te bespreken op welke wijze dit proces het best vorm gegeven kan worden', schrijft het college in een brief aan de raad. Naar verwachting kan die in september een voorstel tegemoet zien met daarin meerdere opties. Daarbij kan de raad ook aangeven aan welke voorwaarden het plan moet voldoen.

Zorgvuldigheid

Maar het college wil niets overhaasten. 'Gezien de grote betrokkenheid van vele inwoners en belangenorganisaties vinden wij zorgvuldigheid in dit traject belangrijker dan snelheid. Zorgvuldigheid zal naar ons idee snelheid in de uitvoering ten goede komen.'

Een maand geleden besloot het college om een streep te halen door het plan voor de bouw van de Hijschkamer. Officieel omdat uit de doorrekening van het plan van kwartiermaker Gerard Cornelisse was gebleken dat het project niet zou passen binnen de financiële kaders die de raad had gesteld. Maar ook omdat het draagvlak in de politiek en onder de bevolking steeds verder afbrokkelde.

Verantwoordelijk wethouder Bas van Wakeren (ProHengelo) vindt nog steeds dat het proces rond het Hijsch-plan keurig is doorlopen. "Toch is het op het eind misgegaan. We willen niet weer in hetzelfde mes lopen. Daarom moeten we draagvlak zien te creëren. Het is belangrijk de stad mee te krijgen."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.