Volledig scherm
Groot meidenvoetbal toernooi bij Sportvereniging Wilhelminaschool. Teamgenootjes Tess en Tess. © Lars Smook

Meidenvoetbal in Hengelo: ‘Voetbalclub zonder meiden is als café met alleen maar mannen’

HENGELO - De voetbalwedstrijden zijn tien minuten aan de gang en de scheidsrechters hebben nog niet één keer hoeven fluiten voor een overtreding, aan de lijn is nog geen onvertogen woord gevallen en als een speelster een bal kopt, zeggen twee trainers tegen elkaar: „Dat zie je niet vaak”. Welkom bij de Hengelose voetbalclub Wilhelminaschool waar zaterdag en zondag met 1.000 deelneemsters het grootste meidenvoetbaltoernooi van Nederland plaatsheeft.

Op het terras voor de kantine waar meisjes die niet hoeven te spelen naar het Nederlands elftal kijken, telt Rob van Delft (48) de zegeningen van het meidenvoetbal. Hij is coördinator van deze tak bij Wilhelminaschool en heeft het toernooi opgezet. Hij somt de pluspunten van het meidenvoetbal op:

1. „Meidenvoetbal heeft een veel leukere dynamiek. Het gaat vooral om het plezier. Goede speelsters zullen nooit naar een hoger team gaan als ze hun vriendin niet kunnen meenemen.”

2. „Vrijwilligers melden zich bij bosjes aan voor taken rond de teams. ‘Je hebt voor mij toch wel iets te doen bij het toernooi’, vragen ze. Voor elk meisjesteam staan wel zeven trainers in de rij.”

3. „De saamhorigheid is erg groot en de bereidheid om een mindere speelster te helpen eveneens. ‘Zij kan er weinig van, maar wij ook. Over een paar maanden zijn we beter’, klinkt het bemoedigend.”

4. „Trainers hebben het lef niet om een speelster negatief te bejegenen want ‘dan vinden ze je drie maanden niet meer lief’.”

5. „Meiden zijn de redding voor verenigingen die het aantal jongens zien afnemen.”

6. Robs dochter zat eerst op ballet. Die zie je als vader dan één keer in het jaar op een uitvoering en in de tussentijd heb je op de gang zitten wachten. Nu kan hij haar elke week bewonderen.

7. „Zonder meiden is een voetbalclub als een café met alleen maar mannen. Daar wil je toch niet naar toe?”

Volledig scherm
Coördinator Rob van Delft. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.