Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport © ANP

Minister reageert op ouderenmanifest van Twentenaren Marit en Wouter

ALMELO/HENGELO - Minister Hugo de Jonge heeft gereageerd op het ouderenmanifest dat is opgesteld door onder meer Twentenaren Marit de Jong en Wouter Smink. Het duo woonde ruim twee jaar samen met ouderen in een verzorgingshuis in Utrecht en schrok van wat ze aantroffen. Ze stelden samen met een groep jongeren een manifest op om Nederland wakker te schudden.

De Jonge reageert schriftelijk op het manifest. ‘We worden steeds ouder. Anno 2019 zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Dit betekent veel voor onze samenleving en voor de organisatie van de zorg. We hebben ons rekenschap te geven van die langere termijn. Het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’ laat zien dat er betrokkenheid is van jongeren bij ouderen en dat zij zich verantwoordelijk voelen voor wat er met ouderen in onze samenleving gebeurt. Daarvoor wil ik de opstellers van het manifest bedanken. Deze betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor het samen verbeteren van de ouderenzorg.’

De minister laat in zijn schriftelijke reactie weten dat hij de onderwerpen van het manifest onderschrijft en dat hij er concreet aan werkt via onder meer het programma ‘Thuis in het verpleeghuis'. Een programma met als hoofddoelstelling zorgen voor voldoende tijd, aandacht en goede zorg voor alle bewoners. De volledige reactie van de minister is hier te lezen.

Het manifest dat mede door Marit en Wouter is opgesteld, is inmiddels door bijna 30.000 Nederlanders ondertekend op www.geefouderenhunstemterug.nl.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.