Missie geslaagd: Twentse goastok staat op lijst van immaterieel erfgoed

videoHENGELO - Eindelijk is het zover: na de midwinterhoorn, het uitrukken van de Schutterij in Diepenheim en het vlöggeln staat nu ook de Twentse goastok op de lijst van het immaterieel erfgoed. Hengeloër Jan Wilmink nam het initiatief.

Volledig scherm
Jan Wilmink met in zijn hand een goastok. © Emiel Muijderman

In boerenkiel zit Jan Wilmink (72) in zijn rijtjeshuis in Hengelo. Apetrots. Wat inmiddels zijn levenswerk is geworden krijgt nu erkenning. De goastok, de houten wandelstok uit het oude Twente, is opgenomen in de Nationale Inventaris voor het Immaterieel Cultuur Erfgoed. “Die dingen zijn oud en staan voor een wereld die bijna verdwenen is”, zegt hij. “Ze worden ook bijna nergens meer op de traditionele manier gemaakt.”

Voor Wilmink is de goastok meer dan nostalgie. Hij maakt ze al veertig jaar, op de originele manier. Bovendien is hij de auteur van het standaardwerk De Twentsche Goa-stok, van houtwal tot stok. In dat boekje uit 2012 legt hij zijn kennis over houtwallen, goastokken en de daarmee verbonden gebruiken vast. “Het gaat om het nageslacht. Wat ik weet wil ik doorgeven. Je kunt goastokken machinaal maken, maar dat heeft niets te maken met de traditie”, zegt hij. “Ik ga het veld in, zoek houtwallen af en bewerk de stokken met de hand en laat ze anderhalf jaar drogen. De echte Twentse goastok is gekruld en van kamperfoelie. Vroeger vond je die overal, nu moet je op zoek. De houtwallen in het landschap veranderen en verdwijnen. Hierdoor komt de goastok in gevaar.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.