Volledig scherm
© Lars Smook

Monumentencommissie wil meer wederopbouwkarakter in Hengelo

HENGELO - Een levendige binnenstad, een lijst met waardevolle panden en het industrieel erfgoed. Dat zijn de thema's die bovenaan het nieuwe meerjarenplan staan van de gemeentelijke monumentencommissie.

Het plan loopt gelijk met de raadsperiode 2018-2022. Want de commissie wil de prioriteiten straks graag terugvinden in het nieuwe collegeprogramma.

Wederopbouwkarakter
Hoog genoteerd: de binnenstad met zijn wederopbouwkarakter. "Dat is uniek, daar moeten we gebruik van maken. De Hengeloërs waarderen het, dat moeten we nog meer zichtbaar maken", zegt voorzitter Hans de Gruil. Zo is er een top tien van 'meest waardevolle panden' in de maak.

Er komt ook nog een top tweehonderd met waardevolle panden in de gemeente, die niet op de monumentenlijst staan. Juridisch gezien zouden die gesloopt mogen worden, zegt De Gruil. Onder het motto 'behoud door bewustwording' moet het belang van die panden zichtbaar worden gemaakt. In maart is er een informatieavond.

Meer zichtbaar
Ook hoog op de agenda staat het industrieel erfgoed. "Samen met de andere monumentencommissies gaan we op Twentse schaal kijken hoe we dat aanpakken. De gebouwen moeten meer zichtbaar worden. Neem Hazemeijer: bij excursies lopen we er omheen, het zou mooier zijn als je daar ook binnen kunt kijken. En de zouttorens: stel er eens eentje open."

Veel bereikt
De Gruil is niet ontevreden over de afgelopen periode. "We hebben best veel bereikt, zoals de oprichting van de Stichting Erfgoed Hengelo. We hebben ook twee ton voor de renovatie van Tuindorp binnengehaald en geld voor het opknappen van de Joodse en de oude algemene begraafplaats. En 95 mille voor de Afrikaanderbuurt."

Verder was de commissie betrokken bij de financiering van de opgravingen op de oude begraafplaats aan de Bornsestraat. En dan was er de inzet voor behoud van de linkervleugel van de oude Hofstede MTS. De politiek pakte dat op.

Vóór 2010 zat een monument 'onder een kaasstolp', zegt De Gruil. "Daarna zijn we monumenten gaan gebruiken." Voorbeelden: de Beuk- en de Waarbeekschool, met woonbestemmingen en behoud van het oorspronkelijke exterieur.

Betrokken
De monumentencommissie wil al bij het begin bij zulke plannen worden betrokken. Actueel voorbeeld: de verbouwing van de Telgenflat tot appartementencomplex. De Gruil: "We zijn heel benieuwd naar de plannen".

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.