Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Na Denekamp ook schurft in Hengelo: ‘Heerst groot taboe op’

HENGELO - Op een basisschool in Hengelo hebben zich de afgelopen week verschillende gevallen van de huidziekte schurft voorgedaan. Bij enkele kinderen is de ziekte met zekerheid vastgesteld, bij anderen bestaan vermoedens, zij worden uit voorzorg behandeld. Eerder deze week dook schurft ook al op in Denekamp.

De besmettelijke ziekte is bij meerdere kinderen op een basisschool geconstateerd. Om welke basisschool het gaat, wil GGD vanwege privacyredenen niet vrijgeven. „Bij ons is van één basisschool bekend dat er schurftgevallen zijn”, stelt Judith Keizers, verpleegkundige infectieziekten bij de GGD.

„Schurft is geen ziekte die meldingsplichtig is. Mensen kunnen zich melden bij de huisarts met schurftklachten en behandeld worden zonder dat de GGD daar een melding van krijgt. Er kunnen dus meer gevallen zijn.” Een exact aantal in gevallen in Hengelo of omliggende gemeenten kan daarom niet worden gegeven.

Besmettelijke ziekte

Schurft is een besmettelijke ziekte, die ontstaat door schurftmijten. Minuscule spinachtige beestjes graven gangetjes in de huid, waar ze eieren in leggen. Klachten zijn onder andere blaasjes en rode bultjes, bijvoorbeeld tussen vingers en op de voeten.

Schurft wordt meestal overgedragen via huidcontact. „Je krijgt echt niet zomaar schurft”, legt Keizers uit. „De kans op besmetting op scholen is heel klein. Je moet 15 minuten lang huidcontact hebben. Als je elkaar een hand of een knuffel geeft of even op elkaars telefoon kijkt krijg je geen schurft. Als kinderen heel intensief met elkaar spelen of bij elkaar logeren is de kans wel groter.”

Quote

Op schurft heerst nog een groot taboe, het zorgt voor onrust onder ouders

Judith Keizers, verpleegkundige infectieziekten bij de GGD

Groot taboe

De betreffende school heeft afgelopen dinsdag een bericht naar ouders verstuurd over het vaststellen van de ziekte. „Op schurft heerst nog een groot taboe, het zorgt voor onrust onder ouders. Vandaag zijn we bij de school geweest om samen naar oplossingen te zoeken. Moeten ouders bijvoorbeeld nog extra worden voorgelicht? Zoiets als de schurft handel je niet in een uurtje af”, stelt Keizers.

„Mensen denken dat de schurft nog nauwelijks voorkomt, maar dat is niet zo. Door heel Nederland wordt het geconstateerd. Dat in Denekamp en Hengelo gevallen voorkomen is geen reden voor paniek, misschien zijn er zelfs in Enschede nog wel meer meldingen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.