Nachtburgemeester Hengelo (71) heeft geen lachgas nodig

videoHENGELO - Marijke Agterbosch (71), de nieuwe nachtburgemeester van Hengelo, heeft geen lachgas nodig. Dat zei ze bij haar installatie door burgemeester Sander Schelberg. Hij zei lachgas het liefst morgen te verbieden.

Marijke Agterbosch, de freule van de nacht, moet er rekening mee houden dat in het Hengelose uitgaansleven steeds meer en vaker harddrugs worden gebruikt. "Het wordt harder, als het om xtc-pillen en coke gaat", zei burgemeester Schelberg (VVD). Hij hing de opvolgster van de vorige nachtburgemeester Tijs Jagers (37) een ludieke ambtsketen om.

Ingedraaide krulspelden

Vriendinnen en vrienden van Marijke Agterbosch hadden zich voor de plechtigheid in brasserie So Nice in nachtkleding getogen, tot ingedraaide krulspelden toe.

Voorzitter Berto Mulder van Horeca Nederland, afdeling Hengelo stelde in het maandelijkse politieke café Hengeloos Peil dat drugshandel en -gebruik 'de spuigaten uitloopt'. "Ik zie mensen doordraaien. Portiers worden uitgescholden." Hij wees op normvervaging.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
In politiek café Hengelo’s Peil wordt de nieuwe nachtburgemeester van Hengelo, Marijke Agterbosch, door burgemeester Schelberg beëdigd. © Annina Romita

Sander Schelberg nam de eerdere stadsdichteres een humoristische eed af en hing haar de versierselen om. "De overeenkomst tussen een burgemeester en een fiets? Zonder ketting zijn ze niets." Volgens hem speelt bij onrust in het uitgaanscircuit de muziekprogrammering mee. Schelberg stelde dat een piratenfestival voor meer sores zorgt dan een heavymetal-gala. "Op Boef (rapper-red) komt verkeerd volk af. Dat is alleen een kwestie van snel geld verdienen."

Veel steen

Nachtburgemeester Marijke zit vol ideeën. Van een Arabische markt in het leegstaande V&D-complex op de Markt tot meer kleur in de binnenstad. "De Enschedesestraat is vooral veel steen." Ze wil nachtwandelingen houden. "Met zwoele nachten ben ik in de stad", beloofde ze.

Lachgas, nu legaal verkrijgbaar in meerdere cafés in de stad, zal ze niet inhaleren. "Ik heb van nature mijn eigen lach."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.