Volledig scherm
Met een hapje en een drankje werd gevierd dat de renovatie in de Hengelose Es halverwege is. © Martin Ruesink

Nieuw leven voor 50 jaar oude flats in de Hengelose Es

HENGELO - Ze werden een halve eeuw geleden gebouwd en kunnen weer zeker 30 jaar vooruit. Met een klein feestje is gisteren gevierd dat de renovatie van 344 appartementen van woningbouwvereniging Welbions in de Hengelose Es halverwege is.

Sinds oktober vorig jaar is de grote renovatie van flatgebouwen met split-levelwoningen aan de gang. De eerste 150 appartementen rondom de karakteristieke inpandige trappen zijn nu opgeleverd. Dat gebeurde aan de Pieter Breughelstraat en Peter Rubensstraat. Nijhuis Bouw, dat ooit de woningen bouwde, is ook de uitvoerder van de renovatie die ruim 25 miljoen euro kost.

Projectleider Hans Krabbe van Welbions spreekt van een bijzondere operatie, waarbij steeds 12 woningen tegelijk worden aangepakt, in kolommen van drie of meer woningen boven elkaar. Bewoners hoeven gedurende de klus van meestal 12 dagen niet weg, "maar dat is dan wel een vorm van kamperen in je eigen huis", aldus Krabbe. Het alternatief: verkassen naar een pauze- of logeerwoning. "Daar is veel gebruik van gemaakt", zegt een woordvoerster van Welbions. De flats zijn zowel aan de binnen- als buitenkant flink opgeknapt, met grotere glaspartijen in de galerijen, nieuwe keukens, een schuifpui en nieuwe ramen.

De flats worden vooral veel energiezuiniger. Centrale blokverwarming heeft plaatsgemaakt voor individuele hr-ketels en op de daken liggen zonnepanelen voor centrale voorzieningen als galerijverlichting en liften. Huurders betalen straks 12 of 14 euro meer voor hun appartement, afhankelijk van de woninggrootte.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.