Volledig scherm
vlnr: Thomas Heimerikx, Marc Weber en Pim Kokkeler. © Robin Hilberink

Nieuw leven voor oude watertoren in Hengelo

HENGELO - De oude watertoren in Veldwijk (bouwjaar 1896) krijgt een nieuwe, tijdelijke bestemming. Een 'creatieve broedplaats' moet het worden. De eerste activiteit is op 10 december.

Het monumentale watertorencomplex is eigendom van Ter Steege Bouw Vastgoed in Rijssen. In afwachting van een definitieve invulling van het gebied mag de plaatselijke Stichting in Wording, een 'spin-off' van het populaire BAM! Festival, er activiteiten organiseren.

Sleutel

Vorige week werd de gebruikersovereenkomst getekend en kregen de mannen van Stichting in Wording de sleutel van de watertoren. De gebruikersovereenkomst is voor onbepaalde tijd, met een opzegtermijn van twee maanden. Voorzitter Thomas Heimerikx: "Als Ter Steege de watertoren verkoopt, moeten we eruit. Dat is logisch."

De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd. De stichting heeft de buren uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst, op donderdag 7 december. Op zondag 10 december is de eerste activiteit in de watertoren: de opening van het gratis huiskamerfestival Muziek bij de Buren, met een concert van Go! Go!! Durango!!! om 12.00 uur.

BAM!

Het bestuur van de Stichting in Wording bestaat uit vijf Hengeloërs: Thomas Heimerikx (40), Pim Kokkeler (27), Marc Weber (42), Nick Evertzen (29) en Luuk Schmidt (24). Alle vijf zijn ze nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse BAM! Festival in het Prins Bernhardpark. Verder stonden ze aan de basis van TropicAlternative, het alternatieve muziekfestival in de Beekstraat tijdens de Tropical Night.

Het vijftal bruist van de ideeën. Daarom hebben ze eind vorig jaar, mede op aandringen van de gemeente, de stichting opgericht. Doelstelling: meer reuring in de stad. De stichting ondersteunt diverse evenementen, zoals het Stadstoernooi Jeu de Boules, de Bluesnight, de Popronde en Muziek bij de Buren.

Op zoek

En daar komt nu dus de watertoren bij. Eigenaar Ter Steege was op zoek naar partijen die zouden kunnen zorgen voor een goede tijdelijke invulling. De vrienden van Stichting in Wording waren er als de kippen bij. Hun ideeën vielen in Rijssen in goede aarde, ze mogen hun gang gaan zolang er nog geen definitieve bestemming is gevonden.

Een 'creatieve broedplaats' willen ze ervan maken. Een plek voor bijvoorbeeld tentoonstellingen, lezingen, boekpresentaties, debatten en natuurlijk optredens van muzikanten. "Mogelijkheden te over", zegt Kokkeler. "Maar het is zeker niet de bedoeling om hier bijvoorbeeld housefeesten te organiseren. We willen absoluut geen overlast voor de buurt."

Moestuin

Afgelopen week zijn de vrienden al druk bezig geweest met schoonmaken en opruimen. Om bezoekers te kunnen ontvangen moeten er wel bepaalde voorzieningen zijn, zoals toiletten. Weber: "Dat heeft Ter Steege geregeld. Ook hebben ze het terrein buiten gefatsoeneerd. Vanaf nu moeten wij het verder onderhouden." Ze hebben het er al met elkaar over gehad: een moestuin op het terrein zou wel leuk zijn.  En een plek voor de stadsimker. 

De vijf vrienden zijn zich er goed van bewust dat het gebruik slecht tijdelijk is. Kokkeler: "Het kan over twee maanden afgelopen zijn. Maar dat hopen we natuurlijk niet. We willen hier graag een mooie plek creëren waar creatievelingen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek voor en door Hengeloërs."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.