Volledig scherm
Zo ziet Huis Het Woolde eruit na de nieuwbouw. © Het Woolde nieuwe stijl.

Nieuwbouw Huis Het Woolde in Hengelo stap dichterbij

VIDEOHENGELO - Carintreggeland (CRG) staat op het punt de gewijzigde vergunning voor nieuwbouw van Huis Het Woolde bij de gemeente in te dienen.

Begin februari gaat de nieuwe vergunningaanvraag de deur uit. Naar verwachting kan het project in april worden gegund. De nieuwbouw van Huis Het Woolde in Hengelo gaat definitief door. Diverse partijen hebben hun handtekeningen gezet onder het contract voor de nieuwbouw. Aannemer Kormelink uit Rietmolen zal de bouwklus klaren. Andere regionale bedrijven verzorgen aanverwante klussen.

„We zijn ongelooflijk blij dat het zover is”, aldus Ton Oude Voshaar, coördinator bouw van CRG vanuit zorgperspectief. 

Dementie

Het nieuwe Woolde biedt straks in twee gebouwen 84 verpleeghuisplaatsen voor mensen met dementie of somatische problemen. De gebouwen, één aan de Woolderesweg met drie woonlagen waar straks 36 mensen wonen en één aan de Geerdinksweg met 48 woonplekken verdeeld over vier woonlagen, worden speels en ruimtelijk opgezet. Zoals CRG al eerder aangaf: „De gebouwen krijgen een modern uiterlijk zonder een instellingsgevoel.”

Kleinschaligheid voert de boventoon. Beide gebouwen worden opgedeeld in groepen van zes bewoners die met elkaar samenleven. De tuin krijgt een parkachtige uitstraling met aanzienlijk meer ruimte dan nu voor het parkeren van auto's. 

Eindstreep

Een eerder bouwplan haalde de eindstreep niet. Het plan was in de opzet te duur. „Door de aantrekkende bouwmarkt zijn de bouwkosten in 2017 dermate gestegen waardoor de huidige prijzen niet meer aansluiten op onze begroting”, aldus CRG afgelopen zomer. 

Daarbij werd rekening gehouden met het feit dat 'mensen met een steeds zwaardere zorgvraag bij ons komen wonen.'  Het nieuwbouwplan zou 'nog nadrukkelijker' moeten aansluiten op deze veranderende zorgvraag.

Geschrapt 

Ten opzichte van het eerdere bouwplan is een centraal voorzieningengebouw inclusief een brasserie geschrapt. Nu is er een flinke ontmoetingsruimte voorzien, waarin bewoners met familie koffie en thee  kunnen nuttigen. Er wordt nog gekeken hoe het moet met de andere voorzieningen die in het geschrapte gebouw zouden worden ondergebracht.

De kamers zijn uit kostenoverwegingen in beide gebouwen nu ook gelijk geschakeld. De bewoner heeft de beschikking over een eigen zit/slaapkamer met sanitaire voorzieningen. De kamers zijn weliswaar kleiner dan nu in Het Woolde, maar daarentegen zijn er grotere, centrale woonkamers  gericht op gemeenschappelijkheid en bovendien heeft elke woongroep een eigen keuken.

Eind 2020 

„Na de gunning in april willen we natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met de bouw”, zegt Ton Oude Voshaar. Concreter kan hij niet zijn 'want we zijn nog in gesprek met partijen.' Hoe dan ook, het streven is dat het nieuwe Huis Het Woolde eind 2020 wordt opgeleverd. Oude Voshaar: „Dat is wat wij hopen. Het moment is goed, omdat dan Het Woolde en voorgangers dan honderd jaar op die plek bestaan.”

Een belangrijke vraag is waar de huidige bewoners tijdens de sloop en nieuwbouw, die in fases geschieden, worden ondergebracht? Het gaat om ouderen en veelal kwetsbare mensen en CRG wil uiteraard uiterst behoedzaam met hen omgaan.

Oude Voshaar: „Hoe dat straks zal gaan moet nog verder uitgewerkt worden. Daarover houden we nog apart een informatiebijeenkomst voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers.”

De woon/ zorgbehoeften en wensen worden eerst geïnventariseerd en vervolgens wordt gekeken naar welke huisvesting het meest geschikt is voor de huidige bewoners.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.