Nieuwe centrummanager Hengelo: 'Het gaat nu pas beginnen'

VideoHENGELO - Anja Timmer (56) is terug. De Hengelose werd vrijdag officieel gepresenteerd als nieuwe centrummanager van de Stichting Centrummanagement Hengelo. 

Ze is zelf 'medeschuldig' aan de huidige staat van de Markt: volgens velen een kaal en ongezellig plein. Anja Timmer zat voor de PvdA in de gemeenteraad ten tijde van de besluitvorming over de vorige herinrichting van de Markt. Ook zij stemde vóór het inmiddels beruchte plan met de lichtlindes en de Brinktoren.

Op papier

Achteraf moet ze vaststellen dat het niet geworden is wat ze zich ervan had voorgesteld. "Op dat moment leek het mooi, op papier tenminste", zegt ze bijna verontschuldigend. "Maar het is niet allemaal even goed gelukt. Maar het is wel 15, 16 jaar geleden, hè. Meningen veranderen."

Schop

Timmer krijgt nu de kans om mee te helpen die fouten uit het verleden te herstellen. Komende jaren gaat de Markt opnieuw op de schop. Als centrummanager zal ze zeer nauw betrokken zijn bij de volgende herinrichting van het plein. 

Betrokkenheid

Er wordt veel geklaagd over de binnenstad. Maar Timmer ziet daar ook een positieve kant van. "Ik merk een enorme betrokkenheid van de Hengeloërs. Kijk maar naar al die brieven in de krant. Dat is mooi, dat toont betrokkenheid. En als je ziet dat meer dan 4.000 mensen gestemd hebben op een van de ontwerpen voor de Markt. Daar word ik blij van."

Niet uniek

Ze woont zelf in de binnenstad. Wordt dus bijna dagelijks geconfronteerd met de grote leegstand. "Maar Hengelo is daar niet uniek in. Veel steden worstelen met hun binnenstad. Maar er gaat ook veel goed, hoor. De verbouwing van het pand Bischoff, al die leuke winkels in de Drienerstraat en Wemenstraat..."

Verpleging

Anja Timmer werd in de jaren 90 politiek actief, voor de PvdA. Van 1998 tot 2003 zat ze in de gemeenteraad, waarna ze (met een korte onderbreking) tot 2010 lid was van de Tweede Kamer. In 2012 werd ze wethouder in Almelo, tot 2016. 

Timmer treedt aan, vlak nadat de gemeenteraad 13 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor het actieplan voor de binnenstad. Daarvan is 3 miljoen euro bestemd voor het marktplein. De nieuwe centrummanager komt dus in een gespreid bedje? "Néé! Er moet nog heel veel gebeuren. Ik zou eerder zeggen: het gaat nu pas beginnen." 

Volledig scherm
Anja Timmer is blij met haar nieuwe uitdaging. © Christian van der Meij

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.