NK Jeugdschaak in Borne: opperste concentratie aan het bord

VideoBORNE - 275 deelnemers telt het open Nederlands jeugdkampioenschap schaken in Borne. Tot en met zaterdag  strijden kampioenen tegen recreanten, in een gemoedelijke sfeer.

Samuel uit Oude Groeneveld (9) uit Ten Boer heeft net twee partijtjes schaak verloren. Maar wat geeft het? „Meestal wil ik wel een paar keer”, zegt hij. Anderhalf jaar geleden ontdekte hij de schaaksport. „Van schaken word je slim. Je moet oplossingen zoeken voor problemen.” Het toernooi vindt hij leuk. Samen met andere jeugdige schakers en begeleiders van de schaakvereniging uit Ten Boer verblijft hij tot en met zaterdag op de camping. Schaken en plezier maken met leeftijdsgenootjes, daar gaat het al die dagen om.

Gewild

Het toernooi in Borne is een gewild toernooi. De deelnemers tussen 6 en 20 jaar komen uit Nederland, België, Denemarken en Duitsland, maar ook uit India en China. En is ook een Braziliaanse speler bij. Alexander Malfliet (13) uit het Belgische Waasmunster heeft net zijn partij gewonnen. Hij blijft met zijn begeleiding tot vrijdag. Hij bivakkeert in een huis in Bornerbroek. „In het schaken moet je letten op de stellingen die je tegenstander inneemt.” Ook voor hem is het toernooi één en al lol. Zo staat er ook een voetbalprogramma op het toernooi.

Alle niveaus zijn hier aanwezig, van gevestigde jeugdkampioenen tot aan zuivere recreanten. Die kunnen tegen elkaar uitkomen. Dan ligt het voor de hand dat sommige partijen snel klaar zijn. Wie alleen maar wint hier en hoogt eindigt in zijn klasse mag meedoen aan het gesloten Nederlands kampioenschap, dat in mei 2020 mogelijk in Almelo wordt gehouden.

Grootmeesters

Daan Stam is bestuurslid van de organiserende stichting Caïssa. „Er spelen toekomstige grootmeesters hier op het toernooi. Maar iedereen kan meedoen. Dat is het leuke aan een open NK. Soms zijn er verrassingen bij.” 

Samen met Fons van Hamond, die in 1976 kampioen werd tijdens het open NK jeugdschaken  -„Maar het spelersveld was toen veel zwakker bezet” - en Regobert Eijkelkamp regelt Stam van alles. „Van cola halen voor de kinderen tot aan het resetten van de digiborden.”

Schaken in een gemoedelijke sfeer: dat is het kenmerk van het kampioenschap in Borne.
Volledig scherm
Schaken in een gemoedelijke sfeer: dat is het kenmerk van het kampioenschap in Borne. © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.