Volledig scherm
PREMIUM
Twee weken nadat de staking bloedig is neergeslagen, spreekt rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart bij Stork in Hengelo een ‘opgetrommelde’ menigte toe. © NIOD

‘Nu of nooit’ voor herdenkingen April-meistakingen

Het was misschien wel de kentering in het verzet tegen de Duitsers. Hoogste tijd om de April-meistakingen in 1943 de erkenning te geven die ze verdienen. Met een nieuwe stichting, die zich richt op een landelijke herdenking.

Zes dichtregels van Remco Campert, op de ruiten van de Hengelose burgerzaal. Die door de verbouwing van het stadhuis al tijden ontoegankelijk is. Dat is alles wat er in Hengelo, de stad waar het op 29 april 1943 begon, nog fysiek getuigt van de April-meistakingen. Er zijn weliswaar twee plannen voor een monument, maar beide nog zonder zichtbaar resultaat. En toch werden de stakingen, die begonnen bij machinefabriek Stork, gezien als een kentering in het verzet tegen de Duitsers. Waarom worden die dan zo weinig herdacht? “Het was aan de ‘andere kant’ van het land”, zegt Brita Röhl. “En na de oorlog gold bovenal: niet praten, schouders eronder en aanpakken.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.