Volledig scherm
Odin-oprichter Hans Lesscher, gefotografeerd in datacenter Previder, verkoopt de meerderheid in zijn bedrijf aan Belgische investeerders. © Robin Hilberink

Odin Groep Hengelo verkocht aan Belgische investeerder

HENGELO - De Odin Groep in Hengelo, het grootste IT-bedrijf in Twente, is verkocht aan de Belgische investeringsmaatschappij Fortino Capital Partners. Odin-oprichter Hans Lesscher houdt een minderheidsbelang in het bedrijf en blijft aan als directeur.

De Odin Groep (470 werknemers) bestaat uit drie bedrijven, die samen samen vele duizenden online-werkplekken, meer dan 450.000 leerlingaccounts en tienduizenden websites en onlineportalen beheren. Het gaat om datacenter Previder, Heutink ICT en Winvision. Het laatstgenoemde bedrijf in Vianen, dat vorig jaar werd overgenomen, is sterk in de zorgsector. Winvision doet aan werkplekbeheer, biedt cloudoplossingen en heeft ook een eigen softwarepakket en het ict-platform WinCare voor de jeugdzorg ontwikkeld.

Datacenter Previder is gevestigd in Hengelo, er worden servers bewaard en beheerd met data van honderden bedrijven uit de regio en daar buiten. Heutink ICT is marktleider in het leveren van ict-diensten aan het onderwijs.

Computerreperateur

Odin-oprichter Hans Lesscher (47) uit Saasveld begon in 1991 als 18-jarige computerreperateur voor zichzelf – hij reed op zijn bromfiets voor bij klanten - en bouwde het uit tot het grootste IT-bedrijf van Twente. De Odin Groep haalde in 2018 een operationele winst (EBIDA) van 15 miljoen euro bij een omzet van 82 miljoen euro en is dus zeer winstgevend. Vorig jaar kondigde Lesscher aan op eigen kracht verder te willen groeien, nu heeft hij dus voor verkoop gekozen en daarmee ook voor ‘cash’. 

Verder groeien

„Ik wil het bedrijf nog een stap verder brengen”, zegt Hans Lesscher. “Om dat te kunnen doen moet ik anticiperen op wat er in de IT-markt gebeurt. Die verandert razendsnel. Over een jaar of vijf zijn er in in onze branche nog maar een stuk of vijf bedrijven over, die de markt domineren. Als je daar bij wilt horen, moet je overnames blijven doen. Ook grote acquisities. Die kosten niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. Het is prettig om daarbij een partner achter je te hebben, die niet alleen financieel ondersteunt, maar ook helpt met het inbrengen van kennis en ervaring.” 

Technologiebedrijven

Lesscher zegt met verschillende overnamepartijen gesproken te hebben.  “Maar met Fortino zit ik op één lijn qua visie en te volgen strategie.” Nieuwe eigenaar Fortino Capital Partners is een investeringsmaatschappij, die wordt gevoed met kapitaal uit gefortuneerde families. „Geen investeerder die gaat voor de korte klap, maar ééntje met rust aan 't gat, zoals we dat in Twente zeggen.” Het portfolio van de private equitypartij, die is gevestigd in Antwerpen, behelst onder meer een bouwer van software, een fabrikant van bronwater, een telecom provider en een leverancier van medische systemen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.