Oproep leider coronalab Hengelo: ‘Laat in godsnaam de zorgprofessionals testen’

VideoHENGELO - Waarom worden er niet meer zorgprofessionals getest op het coronavirus? Het is een vraag die Adri van der Zanden, medisch moleculair microbioloog van Lab MicTA in Hengelo, in toenemende mate bezighoudt. „Je wilt als zorgprofessional toch niet dat je zelf het virus op kwetsbare patiënten overbrengt.”

Lab MicTA in Hengelo analyseert dagelijks ongeveer 150 monsters van ‘verdachte’ patiënten. Onder die tests zitten ook monsters van zorgprofessionals. In Twente worden die, in het geval van lichte klachten die op corona kunnen duiden, namelijk wél getest. Adri van der Zanden, eerstverantwoordelijke binnen Lab MicTA, is daar blij mee. Maar tegelijkertijd zit de medisch moleculair microbioloog met de vraag waarom zijn mensen nog geen enkel monster hebben ontvangen van buiten Twente. Verbazingwekkend vindt hij dat veel ziekenhuisdirecties, met name in corona-hotspot Brabant, hun personeel niet laten testen omdat er een tekort aan testmateriaal zou zijn. Ze beroepen zich daarbij bovendien op de richtlijnen van het RIVM dat heeft gesteld dat zorgprofessionals bij lichte klachten, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid, kunnen blijven werken.

  1. De 3800 kilometer lange spooktocht van Marianne (75) uit Hengelo: ‘Ik kon niet eens meer janken’
    PREMIUM

    De 3800 kilometer lange spooktocht van Marianne (75) uit Hengelo: ‘Ik kon niet eens meer janken’

    HENGELO Marianne en Cees Mulder hoopten het virus aan zich voorbij te kunnen laten gaan. In Marokko, in hun eigen camper, kon weinig hen deren. Dachten ze. Maar toen ook daar de straten stiller werden en de camping op slot ging, keerden ze spoorslags huiswaarts. In vijf dagen tijd legde de 75-jarige Marianne ruim 3800 kilometer af, dwars door coronagebied. „Een spooktocht”, noemt ze het. „Ik kon op een zeker moment niet eens meer janken.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.