Volledig scherm
De gymzaal van de voormalige Hofstede MTS blijft voorlopig staan, maar krijgt geen tijdelijke huurders. © Emiel Muijderman DTCT

Oude MTS in Hengelo definitief niet op monumentenlijst

HENGELO - Het college van B en W houdt voet bij stuk: de voormalige Hofstede MTS krijgt niet de status van gemeentelijk monument. 

Die status zou mogelijke nieuwbouw van het World Trade Center (WTC) in de weg zitten. Dat was de reden waarom het college het verzoek om de vroegere MTS (bouwjaar 1953) op de monumentenlijst te zetten, vorig jaar ook al afwees. Maar erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap tekenden tegen die beslissing bezwaar aan.

Motivering

De onafhankelijke bezwarencommissie adviseerde vervolgens om een nieuw besluit te nemen. Dat heeft het college onlangs ook gedaan, 'met inachtneming van de juiste procedure en een betere motivering'. Maar de uitkomst is hetzelfde: het verzoek wordt afgewezen.

Dit keer gooit het college het in de motivering vooral op de financiële gevolgen. Als het gebouw zou worden gepromoveerd tot monument, zou het 'volstrekt niet rendabel te exploiteren zijn'. 'De kosten voor noodzakelijk bouwkundig onderhoud zijn op de lange termijn onevenredig in verhouding tot de daarmee te dienen doelen.' 

Gymzaal

Daarmee houdt het college de handen vrij voor eventuele nieuwbouw van het WTC op het MTS-terrein. Maar voorlopig wordt er nog niets gesloopt; ook de voormalige gymzaal (het zogenaamde 'bouwdeel 1', links naast de hoofdingang) niet. Het college wilde dat eerder wel, maar de gemeenteraad hield dat tegen. In een motie drong de raad aan op een tijdelijke invulling.

Volgens het college waren er twee partijen uit de sportwereld die serieuze belangstelling hadden om de gymzaal tijdelijk te huren. Maar uiteindelijk bleek dat financieel niet haalbaar. De noodzakelijke verbouwing zou veel te duur worden. Een tijdelijke invulling, zoals de raad wilde, is daarmee definitief van de baan. Het bedrag van 100.000 euro dat op de plank lag voor de verbouwing, wordt nu gebruikt voor het tijdelijke beheer.

Inpassen

De gymzaal blijft dus overeind, maar ongebruikt, totdat er een definitief nieuwbouwplan is. Als het aan de raad ligt, wordt de bestaande bebouwing geheel of gedeeltelijk ingepast in de eventuele nieuwbouw. Het college zal dat toekomstige initiatiefnemers 'meegeven'.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.