Volledig scherm
Schrappen van station Bad Bentheim mocht niet onderzocht worden. © RIKKERT HARINK

Overijsselse politiek eist opheldering: Wie betaalt, bepaalt bij onderzoek trein naar Berlijn?

ENSCHEDE - Het nieuws dat de provincie Overijssel ‘onafhankelijk onderzoek’ naar een snellere treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn heeft beïnvloed, leidt tot grote verbazing in de Overijsselse politiek. Partijen eisen snelle opheldering van gedeputeerde Bert Boerman. „Hier lijkt duidelijk sprake van ‘wie betaalt, bepaalt’.” 

Onder druk van de Duitse grensplaatsen Bad Bentheim en Rheine heeft Overijssel opdracht gegeven niet te onderzoeken hoeveel tijdwinst het oplevert als de stations in de plaatsen worden geschrapt. Dat nieuws brachten Reporter Radio en deze krant vrijdag naar buiten.  Naar aanleiding daarvan eist Provinciale Staten opheldering.

Wie betaalt, bepaalt

Quote

Er lijkt hier duidelijk sprake van ‘wie betaalt, bepaalt’

Harry Broekhuijs, SP

SP-fractievoorzitter Harry Broekhuijs noemt het ‘uiterst kwalijk’ dat belangen aan de voorkant van een onderzoek zijn meegewogen. Bij hem leeft het gevoel van ‘wie betaalt, bepaalt’. „Daar lijkt hier duidelijk sprake van. Dit roept ook de vraag op of de provincie Overijssel vaker onderzoek op deze manier aanpast.”

Ook bij het CDA valt de opmerking ‘wie betaalt, bepaalt’. „Dat is een vraag die wij aan gedeputeerde Bert Boerman willen voorleggen”, zegt Statenlid Ben Eshuis. „Afhankelijk van zijn antwoord komt wellicht de vraag of dit ook voor andere onderzoeken geldt. Maar laten we eerst hier op focussen.  Bij een onderzoek naar het mogelijk schrappen van haltes is het logisch dat je álle opties bekijkt”, vindt hij. 

Integriteit

De partijen willen snel opheldering van het provinciebestuur. De PVV vroeg vrijdagochtend direct een spoeddebat aan. „In elk debat in de provincie valt het woord integriteit, net als helderheid en transparantie. Als je dan leest hoe het in dit geval gaat, staat dat er haaks op”, zegt PVV-Statenlid Joeri Pool. 

Snel opheldering

Veel steun voor een spoeddebat is er niet, maar andere partijen willen wel op korte termijn opheldering van gedeputeerde Bert Boerman. Onder andere GroenLinks, CDA en PvdA koersen op een extra vergadering op 5 februari, als er al meerdere commissievergaderingen op de agenda staan. PVV, SP en Forum voor Democratie vragen nu om een interpellatiedebat tijdens de Provinciale Statenvergadering op 26 februari.

Allemaal hebben ze dringende vragen aan Boerman. „Ik ben zeer benieuwd naar zijn uitleg”, zegt Annemieke Wissink (fractievoorzitter PvdA). GroenLinks wil graag het gesprek aangaan. „En op basis daarvan onze mening vormen”, zegt fractievoorzitter Manouska Molema.

Invloed van Duitse grensplaatsen

Forum voor Democratie stelt alvast vragen aan Gedeputeerde Staten. De partij wil onder meer weten wat deze werkwijze zegt ‘over de gebrekkige lobbykracht’ van het college van GS en hoeveel vertrouwen Provinciale Staten nog kunnen hebben in de lobbykracht van Overijssel, ‘wanneer twee bescheiden Duitse grensplaatsen al in staat zijn om een onderzoek naar eigen inzicht in te richten.’ 

Het is nog niet definitief op welke datum de kwestie aan de orde komt. De provincie zegt zich niet te herkennen in het beeld dat geschetst wordt over een mogelijke beïnvloeding van het onderzoek.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.