Pand Twence door brand zwaar beschadigd, nablussen gaat nog uren duren

Video en updateHENGELO - Op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Twence in Hengelo heeft vannacht een grote brand gewoed in een pand met compost. Het gebouw van 10.000 vierkante meter is voor driekwart zo goed als verwoest. De brandweer gaf omstreeks 06.00 uur het sein brand meester. Twee eenheden blijven ter plaatse om na te blussen.

De brand brak rond half een uit door nog onbekende oorzaak. De brandweer schaalde meteen op naar een grote brand: rond half vier waren zeker honderd brandweermensen in touw met blusvoertuigen, drones en hoogwerkers. Bluswater werd uit het nabijgelegen Twentekanaal gehaald.

De composteringsinstallatie is een gebouw van 10.000 vierkante meter midden op het terrein. Op die plek wordt al het GFT-afval van Twente verwerkt tot compost. De brandweer meldde vannacht nog dat het pand als verloren moest worden beschouwd, maar bij daglicht bleek het een beetje mee te vallen. De schade is zeer groot, maar composteringshallen en de vergistingsinstallatie zijn deel behouden gebleven. Hoe groot de economische schade is kon woordvoerder Evelien Morriën van Twence vannacht niet zeggen.

Bij de brand kwam veel rook vrij die naar de binnenstad van Hengelo trok. De brandweer adviseerde vrijwel direct om ramen en deuren gesloten te houden. Volgens woordvoerder Erik Meijerink zal de brandweer nog een groot deel van de zondag bezig zijn met nablussen.

Water uit Twentekanaal

De brandweer pompt bluswater uit het Twentekanaal ter hoogte van het Akzo-terrein aan de Boortorenweg. 

De brand aan de Boldershoekweg veroorzaakte veel rook die richting de binnenstad trok. De brandweer waarschuwde de mensen in de omgeving om uit de rook te blijven. Daarnaast gaf de brand veel stankoverlast.

Op 30 juni vorig jaar kampte Twence ook al met een grote brand. Toen brak er een brand uit in een afvalberg. Twee dagen waren brandweer en Defensie destijds bezig met blussen. 

Volledig scherm
Brand bij Twence © Jack Huijgens/News United
Volledig scherm
Brand bij Twence © Jack Huijgens/News United
Volledig scherm
Brand bij Twence in Hengelo © Jack Huygens/News United

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.