Plan FBK-Stadion 'onzinnig' en 'gaat voorbij aan waarde atletiekgala'

HENGELO - Het is een 'onzinnigplan' om het FBK-Stadion op te geven voor een tweede voetbalstadion voor FC Twente.

Een brief van die strekking van Sportservice Overijssel is onderweg naar de leden van de Hengelose gemeenteraad.

"Je kunt een dergelijk atletiekstadion plat gezegd maar één keer de nek omdraaien", stelt directeur Hack Goettsch van Sportservice Overijssel. Hij spreekt van een onbegrijpelijk voornemen. "Hengelo krijgt de atletiek nooit terug als de politiek hiermee instemt. Het staat voor mij vast dat de stad bekender is door het jaarlijkse atletiekgala dan door het voetbal. Dat is een belangrijk gegeven."

Goettsch wijst ook op de sociaal- maatschappelijke betekenis van de FBK-Games. Die betekenis werd vorig jaar in opdracht van de Sportraad Overijssel en de provincie Overijssel onderzocht door het Mulier Instituut. De studie Overijssel en het Olympisch Plan wees uit dat de FBK-Games in 2009 een bedrag van 1,9 miljoen euro aan bestedingen in de regio opleverde. Twee jaar later, in 2011, werd het gala uitgeroepen tot topsportevenement van het jaar.

Volgens het onderzoek loopt de wedstrijd voorop in het verbinden van topsport en zogeheten maatschappelijke spin-off.

Vorige week werd bekend dat FC Twente op de plek van het FBK- Stadion werkt aan een sportcampus. Daarbij zou de huidige atletiekaccommodatie moeten worden omgebouwd tot een voetbalstadion. De tegenstanders van dat plan hebben via een petitie op internet al ruim 2200 handtekeningen verzameld.

Het gemeentebestuur van Hengelo komt naar verwachting vandaag met een collegebesluit. Op 2 juli moet de gemeenteraad een definitief besluit vellen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.