Volledig scherm
Kunstenaar Pier van Dijk op de Mongoolse kameel, om te pleiten voor 'geld, goederen en diensten' voor de kunstzaal in het Hengelo stationsgebouw. © Christian van der Meij

Pleidooi voor kunstzaal station Hengelo op kameel

HENGELO Een kameel, dat leek beeldend kunstenaar Pier van Dijk een passend podium om zijn plannen voor de inrichting van een kunstzaal in het NS-station toe te lichten. Want de GameChange Karavaan, de denktank die helpt om weer reuring in de binnenstad te krijgen, helpt hem daarbij met een crowdfunding-actie. En karavaan, dat is kameel, bedacht Van Dijk.


Daarom huurde hij zo’n tweebulter inclusief begeleider in safaripak, nam plaats op het dier en stapte gisteravond hooggezeten en tot ieders verbazing de bibliotheek binnen tijdens het ‘Gamechange Café.’ Dat is een periodieke bijeenkomst over recente ontwikkelingen in de aanloop naar de ‘Toekomstbestendige Binnenstad.’
Ook Van Dijk stond op het programma om kort zijn plan toe te lichten. Maar nergens was melding gemaakt van die kameel. De kunstenaar wil hulp bij het verwezenlijken van zijn project in de vorm van ‘geld, goederen en diensten’. Hij heeft inmiddels een subsidie aangevraagd uit een gemeentelijk kunstpotje, verder zijn leveranciers van interieurdelen zoals panelen en verlichting welkom. Schoonmakers mogen zich ook melden.

Eerste verdieping

Het gaat om de eerste verdieping van het stationsgebouw, waarover hij van de NS mag beschikken als expositieruimte voor Hengelose beeldende kunst. „Een kunstinseminatiestation van 55 meter lang en 10,5 meter breed, in te delen in 24 kabinetten van 4,5 maal 3,5 meter, met een lounge om over kunst te kletsen, een documentatieruimte om te studeren en een museumwinkel om te kopen.”

Steun nodig

Ook nog eens mooi gelegen, aldus de bedenker, voor deze gelegenheid in stijl gestoken in strak businesspak met een reflecterend NS-hesje er overheen: „Tussen Rabotheater en Metropool, tussen Amsterdam en Berlijn.’ Maar hij kan de kar niet alleen trekken, meldde hij. „Ik heb de steun nodig van overheid, bedrijven, instellingen en particulieren.” Eind deze maand wil hij duidelijkheid hebben over de levensvatbaarheid van dit stationsproject StARTion. Het begin is er al, in de vorm van vijftien verlichte fotoramen aan de buitenkant, te zien vanaf het perron.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.