Volledig scherm
© Emiel Muijderman

ProHengelo wil onderzoek naar afbouwen leningen aan Welbions

ProHengelo wil van het college van B en W weten of het bereid is de mogelijkheden te onderzoeken om de leningen aan woningcorporatie Welbions snel af te bouwen.

Raadslid Wiert Wiertsema is meteen in de pen geklommen nadat deze krant maandag melding maakte van de visie van hoogleraar Maarten Allers, dat gemeenten niet moeten bankieren. ProHengelo toont zich al jaren een fel tegenstander van de leningenportefeuille die de gemeente bij Welbions heeft uitstaan.
Volgens Allers, hoogleraar financiën lagere overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen, brengt het uitlenen van geld grote risico’s met zich mee. Hij noemt daarbij onder meer Hengelo, dat 416 miljoen bij Welbions heeft uitstaan. Daar zegt Allers niets van te snappen. Hij wijst er daarbij op dat er enkele grote banken zijn die graag rechtstreeks woninbouwcorporaties financieren tegen dezelfde voorwaarden en tarieven die gemeenten kunnen krijgen. Of het college dat wel bekend is, wil Wiertsema nu weten. Het raadslid stelt dat ProHengelo altijd al heeft aangegeven dat het risico vooral bij het rijksbeleid ligt.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.