Volledig scherm
Peter Joosse (links) en Herman Koetsveld voor de Waterstaatskerk. © Frans Nikkels

Protestants Hengelo: één gemeente in één gebouw

HENGELO - Van drie kerkgebouwen naar één. De protestantse gemeente verhuist na de zomer naar de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat. "We beginnen echt iets nieuws."

Het is een lang en intensief traject geweest. Maar het einddoel is in zicht. Als alles meezit, kerken de leden van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) Hengelo met ingang van het nieuwe seizoen (medio september) samen in de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat.

Koop

Behalve de monumentale kerk koopt de protestantse gemeente ook de voormalige kosterswoning en het gebouw van de muziekschool. In totaal is daarmee een bedrag van 1,3 miljoen euro gemoeid. PKN Hengelo kan dat uit eigen middelen betalen. "We hebben spaargeld", vertelt Peter Joosse, voorzitter van de algemene kerkenraad.

Hij hoopt dat nog deze maand het definitieve koopcontract kan worden getekend. "We zijn het helemaal eens over de prijs en de levering, maar er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet."

Verder

Wat Joosse betreft, wordt de koop zo snel mogelijk afgerond. "Want we willen wel verder. Er moeten nog allerlei dingen gebeuren om het gebouw voor ons geschikt te maken, om de eigen sfeer er in te brengen. Dat kost tijd."

Het streven is dus om in september over te gaan naar de Waterstaatskerk. "Dat is geen deadline of zo, maar het zou wel heel mooi zijn." Dominee Herman Koetsveld vult aan: "Nu het besluit eenmaal is genomen, wil je ook doorpakken. Er moet niet teveel tijd meer tussen zitten."

Bijpraten

Donderdagavond is er een gemeentebijeenkomst in de Bethelkerk waar de PKN-leden worden bijgepraat: over de samenvoeging van de drie wijkgemeenten, de verhuizing naar de Waterstaatskerk en de plannen voor verbouwing en inrichting. De gemeenteavond begint om 19.30 uur.

Protestants Hengelo kerkt nu nog op drie verschillende plekken: in de Thaborkerk (wijk noord), de Ontmoetingskerk (wijk centrum) en de Bethelkerk (wijk zuid). De Ontmoetingskerk aan de Drilscholtenstraat en de Bethelkerk aan het Berfloplein zijn eigendom van PKN Hengelo. Beide gebouwen staan al te koop.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.