Volledig scherm
v.l.n.r.: Hans Gerritsen, streektaalconsulent Harry Nijhuis, Jan Germs en Jan Kristen. © Wim Corduwener

PvdA: méér geld en één instituut voor Twents en Sallands

HENGELO - Overijssel moet meer geld uittrekken voor ondersteuning van de streektalen in de provincie. Ook moet er, naar het voorbeeld van het Drentse Huus van de Taol, één instelling in de provincie komen die zich daarmee bezig houdt.

Dat wil de provinciale PvdA, die zaterdagmiddag op de Dag van de Moedertaal in Hengelo een bijeenkomst over streektalen hield.

De PvdA wil dat er na de verkiezingen jaarlijks op zijn minst weer 510.000 euro naar het Twents, Sallands en andere streektalen in de provincie gaat.
Dat is evenveel als het bedrag dat tot vier jaar geleden, toen de sociaal-democraten buiten het college van GS in Zwolle werden gehouden, ook aan streektaalondersteuning werd uitgegeven.
Het huidige college van CDA, VVD en ChristenUnie bezuinigde fors op de streektalen. Momenteel wordt er volgens de PvdA nog zo'n 340.000 euro per jaar aan streektaal uitgegeven.

Instellingen

Ook wil de PvdA één instelling in de provincie die zich met streektaal bezig houdt. Op dit moment wordt de 340 mille over drie verschillende instellingen (TwentseWelle, IJsselacademie en Historisch Centrum Overijssel) verdeeld. Bovendien wordt een deel van dat geld voor andere activiteiten dan streektaalondersteuning gebruikt.
"Het huidige beleid draagt bij aan oneigenlijk gebruik en een enorme versnippering van middelen", zei Anneke Beukers, kandidaat-Statenlid, in Hengelo. "De ondersteuning moet weer structureel worden."

CDA

Het CDA wil dat de Nederlandse regering opnieuw kijkt naar de mogelijkheden om een hogere Europese erkenning voor de Nedersaksische streektalen te krijgen. Dat blijkt uit Kamervragen, die de partij vrijdag stelde.
Een motie van CDA en PvdA voor promotie van het Nedersaksisch naar Deel III van het Europees Handvest voor Regionale Talen werd in 2013 door minister Plasterk (PvdA) en een Kamermeerderheid afgewezen. Anderhalf jaar eerder wees ook minister Spies (CDA) een dergelijk verzoek af. De ministers waren bang voor extra kosten en regelgeving.

Streektalen zijn belangrijk in Overijssel. Volgens het laatste grote onderzoek uit 2005, blijkt dat zowel in Twente als Salland 62 procent van de bewoners dagelijks de eigen streektaal gebruikt. Zo'n driekwart zegt regelmatig in de streektaal te communiceren.

Maandag in De Twentsche Courant Tubantia: Het Twents 2.0 kan wel een duwtje gebruiken

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.