Volledig scherm
PVV'er Jordi Rietman is met voorkeursstemmen gekozen, maar aanvaardt zetel niet. Jeanet Nijhof nam al eerder zijn lijsttrekkerschap over. © Lars Smook

PVV'er Jordi Rietman ziet af van zetel in gemeenteraad Hengelo

HENGELO - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen liet PVV'er Jordi Rietman (27) al weten zich terug te trekken als lijsttrekker. Daarbij zei hij een eventuele raadszetel niet te aanvaarden. Rietman houdt woord en staat twee dagen na de verkiezingen zijn zetel af.

De kieslijsten waren al gedrukt toen Rietman besloot zich terug te trekken. Zijn naam prijkte afgelopen woensdag dan ook bovenaan het stembiljet. Die positie heeft hem 915 stemmen opgeleverd. Jeanet Nijhof, de nummer twee op de lijst, kreeg 549 stemmen. 

Officieel afstand

Nieuwkomer PVV behaalde twee zetels. Nu Rietman zijn zetel definitief niet aanvaardt neemt nummer drie op de lijst, Jan van der Sleen, zijn plek in. "Jordi neemt vanmiddag officieel afstand", zei Nijhof vrijdagmorgen bij de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag. 

Onvoldoende voorkeurstemmen

Volgende week donderdag worden de nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Dan verdwijnt een aantal prominente raadsleden van het politieke toneel. Zoals Roel Kok, die eind vorig jaar uit de VVD stapte en zich vervolgens aansloot bij BurgerBelangen. Hij kreeg onvoldoende voorkeursstemmen om een van de drie zetels van BurgerBelangen op naam te zetten. Ook Leo Janssen, die al sinds 2006 politiek actief is in verschillende partijen, kreeg onvoldoende stemmen. Hij stond op plek vijf van de door hem opgerichte partij LokaalHengelo. De 228 voorkeursstemmen die op hem zijn uitgebracht waren onvoldoende om nog eens vier jaar mee te draaien in de raad.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.